Hlavní navigace

CorelDraw Graphic Suite 2021: Robustní funkce i rychlost

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
V posledních letech softwarový trh do značné míry klimbá. Pokud nepočítáme bezpečnostní balíky, ktdré se prostě musí každým rokem obnovit, tak to s novinkami není nijak žhavé. Kanadská firma Corel s novou verzí svého populárního programu Corel Draw přichází s pravidelností monzumových dešťů. Jak se asi povedla jednadvacítka?

Jako vždy se jedná o pořádný a dostatečně komplexní balík programů na tom se samozřejmě nic nezměnilo. Program je určen především profesionálním grafikům, pro většinu amatérů bude většina funkcí zbytečná. 

Vedle základního programu je tady i spousta doplňků, takže si za svých téměř 500 dolarů přijdeme na své. Mezi podpůrné programy patří Font Manager, což je samostatná aplikace pro správu písma, CONNECT, což je browser pro přístup k digitálnímu obsahu jak na počítači, tak i na Corel Content Exchange, PowerTRACE, který umožňuje rychlý a přesný převod rastrů na upravitelnou vektorovou, Capture (stará známá aplikace pro zachycování toho, co je právě na obrazovce), fotoeditor Photo-Paint, a AfterShot 3 HDR.

TIP: Kupte si program CorelDraw Graphic Suite na SW.cz

Většina z nich se nijak výrazných (někdy dokonce žádných) změn nedočkala a v případě programu AfterShot už by mohla být Corelu hanba, že na celkem povedený program nesáhl již dlouhé roky.

Podpora formátu HEIF i možnost pracovat na iPadu

Photo-Paint, jehož samostatná verze se dočkává pravidelných úprav, je vylepšena i zde. Hlavní novinkou je podpora formátu HEIF, což je úlitba fotografiím z iPhonu. Další změny jsou kosmetické, pokud nepočítáme novou práci s nastavováním barev či filtrů pomocí aplikace Adjustments docker-inspector, kterou najdeme i v samotném Corel Draw.

FOTOGALERIE: Jak vypadá CorelDraw Graphic Suite 2021

Zajímavá je výrazně posílená aplikace CorelDRAW.app, díky které se můžeme přihlásit i na cestách, pracovat na iPadu nebo se s její pomocí přihlásí i spolupracovníci. A když už jsme u toho iPadu – tady se práce výrazně vylepšila. Jmenovat jednotlivé interaktivní nástroje umožňujících rychlou a hlavně jednoduchou přípravu speciálních efektů nemá smysl.

Nejsou sice závratné, ale spíše představují jemná vylepšení již tak solidně běžícího stroje. Zajímavý je nástroj Live sketch, s jehož pomocí můžeme změnit ruční kresbu na vektorovou grafiku. Draw získal možnost oprav pomocí nástroje Healing clone. Již třetím rokem platí, že nový Corel Draw existuje jak pro Windows, tak pro Apple. 

Dobrá práce s cloudem

Základní novinkou je Dashboard, který funguje jako spojení všech souborů na cloudu a věšech změn a komentářů. Komentáře se navíc dnes objevují v reálném čase. Největší změnou asi bude propojení v aplikací Microsoft Team. Pro ty, kteří dosud povařují Microsoft za říši zla a sahají po Corelu právě proto, že jim programy od Microsoftu otevírají kudu v kapse, budou dostávat kopřivku.

CS24

Takže koupit nebo nekoupit? Nová verze udělala sice udělala další krok kupředu, ale žádný zázrak očekávat nemůžeme. Pochopitelně pokud je pro nás možnost cloudové spolupráce důležitou, není co řešit.

Možností jak koupit je několik – buď si koupíme celý program za 500 dolarů (česká verze vyjde na 17 500 korun), nebo za 250 dolarů roční předplatné, tyto ceny se od minulé verze nezměnily. Pro méně pokročilé existují levnější verze Essential a Standard, budeme se ale muset smířit s nějakými ústupky.


  • Pro: Robustní funkce, rychlost, verze i pro Mac
  • Proti: Některé doplňkové aplikace se nedočkaly výraznějších změn
  • Celkem: 95 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.