Hlavní navigace

Když se počítač sám od sebe neustále restartuje - 2.díl

30. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Pokud se operační systém na počítači chová nestabilně, je to k vzteku, protože se na něm nedá pořádně nic dělat. Jak přijít na to, proč ten můj počítač neustále padá?

Předcházející díl

Něco je ve vašem počítači s operačním systémem Windows špatně. Funguje a pak se zničehonic sám od sebe restartuje a pak zase chvíli funguje a najednou restart. Tento cyklus se neustále náhodně opakuje. Počítač je tím pádem takřka nepoužitelný. Co se s tím dá dělat?

BSOD a BFOD

Pokud se podíváte na text na obrazovce, možná vám na mysl přijde otázka, na co se v ní zaměřit? V první řadě vás bude zajímat druhý odstavec, v němž je text napsaný velkými písmeny. Poznačte si jej. Také si povšimněte sekce "Technical Information", která se nachází ve spodní části obrazovky. V každém případě je již zmiňovaný druhý odstavec tím, který vám toho prozradí nejvíce.

BSOD - Modrá obrazovka smrti

V operačním systému Windows 10 Microsoft obrazovku BSOD přepracoval, aby nepůsobila tak odstrašujícím dojmem. Rádi tuto obrazovku označujeme jako The Blue Face of Death (Modrá tvář smrti, i když podle barvy by se spíš mohlo jednat o Azurovou tvář smrti). uvidíme, zda se toto označení vžije.

Ale ať výše zmiňovanou obrazovku nazveme jakkoliv, to hlavní je příčina chyby. Text na obrazovce vám pak hezky prozradí, co máte hledat.

BFOD - Modrá tvář smrti

soutez_casestudy

Po restartu počítače pak použijte svůj oblíbený internetový vyhledávač a pokuste se zjistit, co se na Internetu o dané chybě nachází. S největší pravděpodobností bude příčina ve špatném ovladači, což ale není žádný problém, protože ten se dá snadno nahradit ovladačem staženým ze stránky výrobce hardwaru.

Problém by ovšem mohl být i složitější, například by se mohlo jednat o vadnou paměť RAM. Problém tohoto typu nejsnáze odhalíte pomocí programů pro testování pamětí RAM, například programem MemTest86.

Byl pro vás článek přínosný?