Hlavní navigace

Komentář: Má smysl přejít na Windows 7?

30. 10. 2009

Sdílet

Vyplatí se přecházet na nejnovější Windows? Kdy byste o tom měli uvažovat?

Mezi nejnovějšími Windows 7 a jejich přímým předchůdcem, tedy Microsoft Windows Vista, je jeden nepříliš inzerovaný, ale zato podstatný rozdíl. Starší ze systémů, uvedený na trh před necelými třemi roky, byl koncipován především jako operační prostředí pro nové počítače. Předpokládalo se, že jeho uvedení způsobí zvýšený zájem zákazníků o nová PC, která budou mít Windows Vista předinstalována a jejichž možností budou Windows využívat. Systém sice obsahoval funkce určené pro optimalizaci provozu na starším hardwaru, například reálně prakticky vůbec nevyužívanou technologii ReadyBoost, ani ty ale nebyly vhodné pro všechny.

Reálné zkušenosti s Vistou již krátce po uvedení systému ukázaly na to, že tato Windows nejsou vhodná pro provádění upgrade operačního systému z verze XP. Na firemních počítačích to bylo příliš riskantní a navíc spojené s nutností upgradovat hardwarové vybavení, v domácnostech byla (snad s výjimkou oné riskantnosti) situace obdobná. Také z tohoto důvodu dodnes nemalé množství PC používá Windows XP – nutno dodat, že k plné spokojenosti uživatelů.

Windows 7 jsou ale jiná. Relativně nízké hardwarové nároky a inovovaná koncepce z nich dělají systém, o kterém se vyplatí uvažovat jako o morálním vylepšení stávajících počítačů. Uvažuje se o tom na úrovni organizací a stojí zato o tom uvažovat i doma, nebo v domácí kanceláři. Jaké jsou hlavní faktory ovlivňující možnost inovace stávajících PC novým operačním systémem? Celý článek naleznete na PCWorld.cz.

Byl pro vás článek přínosný?