Hlavní navigace

Komise radí německé vládě podporu vývoje open-source

Sdílet

 Autor: © kentoh - Fotolia.com
Podle rady německého parlamentního výboru by Německo mělo změnit zákony, které v současnosti vládě neumožňují poskytovat její software jako open-source.

Německá veřejná správa momentálně nemůže poskytovat žádné zboží ani software, řekl Jimmy Schulz, člen parlamentu a předseda projektové skupiny pro interoperabilitu, standardy a svobodný software. Současné zákony vládě zakazují stát se součástí rostoucího procesu vývoje v komunitě svobodného softwaru, řekl. „Je zřejmé, že je to nevýhoda. Bere to vládě všechny přínosy, které software open-source poskytuje, brání to modernizaci a nákladové efektivitě,” vysvětlil.

Skupina volá také po používání otevřených standardů, které umožní přístup k důležitým informacím každému, řekl Schulz. „Také jsme vyzvali veřejnou správu k tomu, aby se ujistila, že nový software bude tak nezávislý, jak to jen půjde,“ dodal.

Skupina pro svobodný software také doporučuje využívat spíše software open-source, než proprietární, i když by to nemělo být pevným pravidlem. Federální vláda by si měla vzít příklad například z Mnichova, který na infrastrukturu open-source přešel.

Mnichov je často uváděn jako učebnicový příklad nasazení open-source softwaru. Momentálně město dokončuje přechod na svou vlastní distribuci Linuxu LiMux. V listopadu městský koncil oznámil, že výběr této alternativy městu ušetřil přes 10 milionů eur.

Ve městě Fritburg však zaznamenali tolik problémů s kompabilitou a problémů s prezentacemi a tabulkami v OpenOffice, že se město rozhodlo vrátit zpět k Microsoft Office pouhých několik týdnů předtím, než Mnichov oznámil, kolik ušetřil.

O alternativu proprietárního softwaru se zajímají i další evropské země. „Open-source představuje příležitost, která by umožnila modernizaci, větší efektivitu a lepší transparentnost státu: Svobodný software by mohl být silou, která veřejnosti zajistí lepší přístup k informacím,“ odpověděla Fleur Pellerinová, francouzská ministryně pro malé a střední podnikatele, inovace a digitální ekonomiku na otázku parlamentu začátkem týdne.

Model svobodného softwaru má pro evropské vlády a firmy strategický význam. Přináší lepší kontrolu nad útratami za IT a možnost úpravy zdrojového kódu vede k systémům, které jsou schopné spolupráce, což je důležitým faktorem ve vývoji e-vlády, řekla Pellerinová.

Byl pro vás článek přínosný?