Hlavní navigace

Microsoft není spokojen s hodnocením AV-Test.org

18. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Vladislav Kochelaevs - Fotolia.com
Microsoft tento týden přislíbil, že zlepší své dva bezpečnostní produkty, které nedávno neprošly hodnocením známé německé organizace AV-Test.org.

Bezpečnostní produkty s názvem Microsoft Security Essentials a Forefornt Endpoint Protection nezískaly při posledním testování jejich efektivity při ochraně před škodlivými kódy organizace AV-Test.org žádnou certifikaci. AV-Test testuje bezpečnostní produkty od různých výrobců každé dva měsíce ve svých laboratořích v Magdeburku a Lipsku a její certifikace je celosvětově uznávaná za jakýsi standard. Kromě Microsoft Security Essentials verze 4.1 v říjnu minulého roku zcela propadly také aplikace PC Tools Internet Security 2012 a AhnLab V3 Internet Security 8.0.

Vývojáři si často stěžují na podmínky, v nichž jsou jejich antiviry (které následně obdrží špatné hodnocení) testovány a tvrdí, že celá metodika je chybná. A tak samozřejmě AV-Test napadl i Joe Blackbird, manažer divize Malware Protection Center v Microsoftu. Blackbirdovi se překvapivě nelíbila právě metodologie, v rámci které software Microsoftu bývá testován na hledání škodlivých kódů. Blackbird uvedl, že pro Microsoft je prioritou procento odhalení známých škodlivých kódů, které se právě nejvíce vyskytují na internetu a většina červů, jež AV-Test použil, se mezi uživatele nikdy masově nerozšířila.

Microsoft Security Essentials detekoval pouze dvaasedmdesát tzv. zero day (nebyla na ně ještě vydána signatura, díky které by je antivir měl odhalit) červů ze sta. „My však díky údajům ze stovek milionů systémů po celém světě víme, že 99,997 % našich zákazníků, kteří byli napadeni zero-day viry a červy se nikdy nesetkalo se škodlivými kódy použitými v testu,“ uvedl na oficiálním blogu Blackbird. Microsoft Security Essentials dále nedetekovaly 9 % z 216 000 známých virů a červů, jež má AV-Test ve své databázi. Blackbird však opět dodal, že 94 % z těchto více než dvou set tisíc kusů virů, červů a dalších škodlivých kódů se do systémů uživatelů Microsoftu nikdy ani nesnažilo dostat.

„Když jsme se podívali na tyto škodlivé kódy konkrétně, v systémech našich uživatelů jsme je prostě nenašli,“ řekl Blackbird s tím, že pouze 0,0033 % uživatelů Security Essentials bylo postiženo viry, které tato aplikace neobjevila a objevit měla. „A my chceme těchto 0,0033 % snížit na nulu.“ V prosinci specialisté Microsoftu na svém blogu uvedli, že právě zkoumají dvacet milionů potenciálně nebezpečných souborů a očekávají, že v nejbližší době přidají do Security Essentials ochranu proti čtyřem milionům z nich.

Byl pro vás článek přínosný?