Hlavní navigace

Konec pseudonymity na internetu - 1. díl

22. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © konradbak - Fotolia.com
Pseudonymita, součást kultury internetu od jeho prvopočátků, se může stát zvláštním reliktem devadesátých a nultých let.

Elsa S. vede dvojí život. Přes den je právničkou malé internetové společnosti. V noci se převléká do přiléhavého latexového obleku kočky a žije svůj druhý život, život fetišistky. Po několik let na toto téma dokonce vedla docela úspěšný blog.

Není tedy překvapením, že si Elsa udržuje dvě velice veřejné – ale velice odlišné – online osobnosti. Někteří z jejích přátel a kolegů o její druhé identitě vědí, jiní nikoliv. To Else vyhovuje, pokud přitom může mít kontrolu nad tím, kdo ví a kdo neví.

Elsa není její reálné jméno. Není to dokonce ani její reálný pseudonym. Požádala ITWorld, aby v tomto příběhu nezmiňoval ani jedno. Aby bylo složitější oba profily propojit.

„Nechci, aby to o mě lidé zjistili způsobem, který jsem nezamýšlela, a potom to použili proti mně,“ říká. „To, že jste fetišista, z vás také dělá zajímavější cíl kyberstalkerů. Většina lidí v naší komunitě je milá, ale ke zničení vašeho života stačí jeden blbec.“

Schopnost Elsy udržet si obě své identity oddělené je však narušena. Největší sociální sítě nyní od uživatelů vyžadují, aby svůj profil vedli pod reálným jménem, nebo riskují, že jim bude smazán účet. Kvůli eliminaci trollů se populární weby zavázaly, že budou ověřovat identity registrovaných uživatelů. Jakmile online služby zavedou za účelem identifikace uživatelů rozpoznání tváře a další biometrické technologie, bude představa online participace s využitím jména, které se nenachází ve vašem občanském průkaze, zvláštním reliktem počátků internetu.

Pseudonymita, součást kultury internetu od jeho prvopočátků, je v ohrožení.

Internetový detox

Jak si každý Netizen („občan internetu“) může ověřit, online diskuse se často vyvinou v žumpu plnou toxického odpadu. Konverzaci často zaplaví spammeři a trollové. Mnoho studií, kterým asi dáte za pravdu, ukázalo, že lidé pod rouškou anonymity říkají věci, které by s využitím svých pravých jmen nikdy neřekli.

Takže se v průběhu srpna web novin Huffington Post rozhodl, že roušku odstraní, a oznámil svůj plán „nezávisle ověřit“ identitu každého registrovaného uživatele. V blogovém příspěvku vysvětlujícím toto rozhodnutí napsal šéfredaktor listu Jimmy Soni:

soutez_casestudy

„Odsuzovat online toxicitu je jednoduché a bezbolestné; něco s ní dělat je však složitější a důležitější. My v The Huffington Post jsme se rozhodli, že učiníme pozitivní krok a ověříme identity nových účtů komentátorů. Neodstraníme tím úplně každý negativní a odporný příspěvek na stránce, ale věříme tomu, že tato změna nabídne záruku vnitřní [sebe]kontroly.“

Soni nerozebíral, jak web plánuje potvrzovat identitu, ani neodpověděl na několik požadavků o komentář.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?