Hlavní navigace

Konec síťové neutrality: jaké jsou skutečné následky?

15. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © designer491
Žádné internetové peklo se nechystá, ani v Evropě, ani ve Spojených státech. Americká vláda sice ratifikovala ukončení síťové neutrality, ale je téměř jisté, že operátoři k žádným riskantním krokům nepřistoupí. Tedy, zatím.

Zrušení síťové neutrality se chystalo delší dobu: minulý duben bylo navrženo, v listopadu poté finalizováno, v prosinci bylo schváleno a nyní již platí.

Realitou však je, že lídra FCC Ajita Paie – velkého odpůrce síťové neutrality ještě před nástupem do funkce – jednotlivé státy USA poněkud obchází. Přichází s vlastními variantami síťové neutrality, mnohdy ještě tvrdšími.

Vznik konfliktů je už teď jasný. FCC tvrdí, že jeho autorita převyšuje lokální zákony amerických států, zatímco státy se hájí tím, že změnou svého statutu o tuto autoritu FCC přišlo.

Operátoři to momentálně mají možná ještě těžší. Tím, jak silně medializovaný konec síťové neutrality byl a tím, jak se FCC pouští do otevřeného sporu prakticky s kýmkoli vzniká nepřátelské prostředí, v němž telekomunikace musí dbát na své dobré jméno. A dobré jméno se vylučuje s nemorálním chováním.

V příštích pár letech se není nutné bát, že by američtí operátoři svého silnějšího postavení zneužili, popisuje server TechCrunch.

Navíc – je sice hezké, když pochybné prakticky projdou operátorům u FCC, tedy na federální úrovni, jenže pokud tím poruší zákony 20 různých států, výsledný efekt je kontraproduktivní.

FCC a operátoři se v příštích týdnech jistě s radostí pochlubí, jak konec síťové neutrality v ničem neuškodil a vše bylo dobře zvládnuto. Svým způsobem je to pravda, jenže na minulé přešlapy – obzvláště ty, kvůli kterým princip internetové neutrality vůbec vznikl – se v tichosti zapomene.

soutez_casestudy

Skutečná moc je tradičně v rukou zákazníků. Svými hlasy a svými peněženkami mohou jednoduše vyjádřit, když se jim něco nelíbí. V době, kdy zmedializovat jakýkoliv přešlap je neuvěřitelně snadné vládnou mocí, jíž se musí zaleknout i ty největší firmy.

Zrušení internetové neutrality je kontroverzní a z dlouhodobého hlediska nelze říct, že jde o krok správným směrem. Krátkodobě však zákazníkům nehrozí nic.

Byl pro vás článek přínosný?