Hlavní navigace

Král je mrtev, ať žije nový král iPhone 5

13. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Apple
Nejnovější iPhone byl snad nejmenším překvapením v porovnání se všemi předchozími generacemi. Většina informací unikla dlouho před včerejším Apple eventem, na internet se dokonce dostaly i fotogragfie pátého iPhonu. Přesto si pojdmě shrnout informace o tom, jaký vlastně nový iPhone 5 je.

Nejnovější iPhone byl snad nejmenším překvapením v porovnání se všemi předchozími generacemi. Většina informací unikla dlouho před včerejším Apple eventem, na internet se dokonce dostaly i fotogragfie páté generace iPhonu. Přesto si pojdmě shrnout informace o tom, jaký vlastně nový iPhone 5 je.

iPhone 5Smartphone iPhone 5 je vybaven čtyřpalcovým displejem s poměrem stran 16:9. Displej je větší pouze na výšku, na šířku zůstal stejný. Rozlišení narostlo na 1136 x 640 pixelů, což znamená hustotu 326 pixelů na palec – tedy stejnou jako u smartphonů iPhone 4S a starší verze 4. Větší displej znamená více místa a tedy jednu řadu ikon na ploše navíc.

Společnost upravila veškerý svůj software tak, aby dokázal co nejlépe využít větších rozměrů displeje pátého iPhonu. Aplikace třetích stran budou až do doby, kdy je developeři pro iPhone upraví, zobrazovat černé okraje. Některé společnosti již na svých aplikacích pracují.

Displej nového iPhonu a celkově celý přístroj je tenčí díky novým dílům a také inovacím v displeji. Dotyková vrstva je nyní implementována přímo do panelu, čímž se zlepšila jeho přesnost. Pozitivní vliv má tato změna také na saturaci barev.
Nový iPhone podporuje LTE připojení a je také vybaven novým, menším konektorem, kterému Apple přezdívá „Lightning“.

příloha_ovladnete_sva_data

Nový procesor A6 je podle slov zástupců společnosti až dvakrát výkonnější než procesor použitý u modelu 4S (A5), ale zároveň spotřebuje méně energie. Na jedno nabití byste s novým iPhone měli přehrát až 10 hodin videa nebo volat až 8 hodin. Iphone 5 je o 18 % procent tenčí a o 20 % lehčí než iPhone 4S.

Změny se nedotkly iSight kamery, která je stále stejná, nabízí 8 megapixelů. Novinkou je možnost pořízování panoramatických fotografií, která bude dostupná pro všechna zařízení s podporou operačního systému iOS 6. O tom bude řeč příště. Další generaci populárního smartphonu iPhone se na stránkách Smart Worldu budeme ještě věnovat. Přineseme vám srovnání s konkurenty a snad brzy již také informace o cenách a dostupnosti pro náš trh. Buďte v pozoru!

Byl pro vás článek přínosný?