Hlavní navigace

Kupte si Intel, levnější už nebude. Naopak bude zdražovat

4. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Intel
Intel zaznamenal ztrátový kvartál a uvedl, že část inflačních tlaků přenese na své zákazníky. Jeho produkty tak zdraží.

Intel přišel s několika významnými prohlášeními: krom toho, že oficiálně končí s vývojem pamětí Optane, avizuje, že navýší své ceny. Mimo jiné i proto, že v důsledku slabší poptávky zaznamenal překvapivou ztrátu ve výši půl miliardy dolarů.

O navyšování cen o 10 – 20 % ještě v letošním roce se už nějakou dobu spekulovalo, finanční ředitel David Zinsner teď potvrdil, že na firmu dopadají inflační tlaky, které přenese na své zákazníky. Ke zdražování by mělo dojít v posledním kvartále roku.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

„Mnohé z inflačních vlivů dokážeme na rozdíl od jiných pohltit, a i proto jsme se drželi o něco déle. Zdá se však, že situace jen tak nepomine, proto musíme část těchto vlivů přenést na své zákazníky,“ uvedl Zinsner. 

Konkrétnější nebyl, nicméně potvrdil, že Intel má za sebou katastrofální kvartál, v důsledku čehož končí s paměťmi Optane, zbaví se vývoje dronů, a rovněž přiznal, že nedosáhne vytyčených cílů týkajících se vývoje vlastních grafických karet. Alespoň trošku povzbudivou zprávou je schválení tzv. CHIPS Actu, neboli vládního podpůrného balíku ve výši 52 miliard dolarů pro technologické firmy, z něhož bude těžit Intel.

Všechno špatně

Konkrétně Intel v uplynulém kvartálu zapsal ztrátu 500 milionů dolarů, přičemž jeho celkové tržby meziročně klesly o 22 % na 19,6 miliard. V předpovědi na příští kvartál se má trend ještě zhoršit a tržby se propadnout na 15 – 16 miliard, byť v součtu společnost počítá se zisky. Důvody? 

Kombinace slábnoucí poptávky po počítačích i komponentech a toho, čemu šéfové Intelu říkají „neschopnost řádně plnit své plány“. Intel samozřejmě ovlivnily i přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci, který je do značné míry závislý na situaci v Číně. Ta přitom kvůli koronaviru a postupu tamějších úřadů zůstává dál nevyzpytatelná.


Nasazení AI nemusí znamenat vyšší spotřebu elektřiny
Přečtěte si také:

Nasazení AI nemusí znamenat vyšší spotřebu elektřiny

V Intelu si tak musejí začít utahovat opasky. Společnost potvrdila, že kompletně končí s SSD Optane, ale zbavuje se také byznysu zaměřeného na vývoj dronů. K tomu šéf firmy Pat Gelsinger odpískal plán prodat ještě letos čtyři miliony kusů svých očekávaných grafických karet Arc, a to s odkazem na potíže s vývojem jejich ovladačů.

CS24

„Jejich výkon nebyl dostatečný,“ přiznal prozaicky.

Povzbudivé je, že alespoň klíčové součástí byznysu Intelu fungují tak, jak mají. Čipy 12. generace Alder Lake byly první využívající technologii Intel 7 a firma jich už do světa poslala víc než 35 milionů. Ještě letos by navíc měla být zahájena výroba technologií Intel 4 a platí též termíny stanovené pro technologie Intel 3, 20A a 18A, respektive pro budoucí procesory Meteor Lake, Arrow Lake a Lunar Lake.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?