Hlavní navigace

Kvantové počítače jsou realitou, ale v roce 2021 je nečekejme

31. 1. 2021

Sdílet

 Autor: @ Pixabay
John Roese, technický ředitel pro Dell Technologies, přednesl – samozřejmě v online prostředí, jinak to dnes moc nejde – svoji predikci pro některé z bleeding-edge technologií.

Pandemie IT společnostem spíše prospěla, z finančního hlediska si vedou dobře a o budoucí zakázky a zákazníky nouze rozhodně není. Ovlivnil ale Covid-19 vývoj nejmodernějších technologií jako jsou kvantové počítače nebo 5G sítě?

Částečně ano. Část financí šla z vývoje pryč a zpoždění v dodávkách součástek nebo při výpadku pracovních sil způsobuje komplikace napříč IT sektorem. Oproti jiným průmyslovým odvětvím jde ale o přijatelná zpoždění.

Kvantová kryptografie

Velmi zajímavé jsou predikce Dellu týkající se kvantových počítačů. Podle firmy je quantum computing naprosto realistický, ale poměrně vzdálený (s čímž nelze než souhlasit), ovšem kvantové počítače vnímá jakožto rozšíření konvenčních počítačů spíše než jejich úplnou náhradu.

Důraz Dell klade hlavně na kryptografii a vylepšování současného šifrování, na čemž se Roese shoduje s většinou bezpečnostních analytiků; právě ve snadném prolomení současných bezpečnostních opatření panují největší obavy z dalšího rozvoje kvantových počítačů. Na získávání specializovaných schopností v kvantovém programování vidí Dell jako užitečné různé simulátory a první sandboxy, které se začínají objevovat v komerční sféře.

Roese však nepoměl upozornit, že kvantové počítače jsou stále roky vzdálené. Současné prototypy lze nazývat skutečně kvantovými jen velmi těžko a jejich provoz je drahý a nákladný, využívají se v podstatě jen pro „osahání“ a ve výzkumné sféře. Je to skutečná technologie budoucnosti, ač taková, o níž rádi mluvíme už dnes.

CS24

Zajímavý názor projevil Roese ve spojení s 5G: Technologii označil primárně jako podnikovou, nikoli spotřebitelskou. Užitek má zákazník mít vlastně až jako důsledek toho, že rychlejší síť využijí a rozšíří firmy. Je to postoj smysluplný, možnosti, které 5G nabízí, běžný uživatel v podstatě nepotřebuje.

Základní architekturu 5G vidí Dell jakožto otevřenou, softwarově definovanou, standardizovanou a cloud-centrickou. To ostatně vidíme už dnes u prvních implementací, kde je na standardizaci kladen velký důraz.

Byl pro vás článek přínosný?