Hlavní navigace

Nový Chrome OS 88 přináší více možností personalizace

29. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Acer
Inspiroval se Google u Microsoftu? S novými funkcemi v Chrome OS 88 může váš Chromebook připomenout chytrý displej.

Windows 10 od počátku nabízejí ohromné množství možností, jak systém personalizovat. Googlovský Chrome OS jim však šlape čím dál tím víc na paty. Nejnovější Chrome OS 88, který je distribuován od úterka, nově nabízí možnost přizpůsobení zamykací obrazovky nebo několik bezpečnostních funkcí praktických při prohlížení webu.

Zamknutá obrazovka tak může fungovat de facto jako chytrý fotorámeček zobrazující fotografie uložené ve Fotkách na vašem účtu, přičemž výběr lze omezit na konkrétní alba či dle témat. Novinkou je také podpora bezpečnostního standardu WebAuthn, díky čemuž může být Chromebook využit coby druhý stupeň dvoufázové autentizace při přihlašování na webových stránkách, které standard podporují.

Změna podoby zamykací obrazovky přináší i změnu v zobrazování aktuálního počasí či informace o právě přehrávané hudbě, kterou lze ovládat bez toho, aby bylo nutno obrazovku odemknout. Rozhraní možná není tak důmyslné jako u chytrého displeje Google Nest, svým pojetím se mu však hodně blíží.

Bezpečnostní vylepšení jsou podobně praktická. S využitím WebAuthn můžete prakticky vynechat používání tradičních přihlašovacích hesel a na vybraných stránkách se s využitím prohlížečového správce hesel přihlašovat rovnou s PINem operačního systému nebo prostřednictvím otisku prstu. Standard podporují například Dropbox nebo GitHub.

příloha_ovladnete_sva_data

V praxi to vypadá tak, že Chromebook je použit coby jeden z prvků dvoufázové autentizace – zařízení, o němž se ví, že jste jeho vlastníkem. Stránka podporující WebAuthn následně požádá o druhý prvek – něco, co znáte, což může být právě PIN nebo otisk prstu. Ačkoliv jen pár modelů Chromebooku je v současnosti vybaveno čtečkou otisků (přidání funkce může naznačovat, že jich přibude).

Z dalších dílčích novinek v Chrome OS 88 můžeme jmenovat například ukládání fotografií pořízených skrz aplikace Fotoaparát do nového adresáře, vylepšení rozhraní pro automatické opravy textu či vylepšené snímání gest na touchpadu.

Byl pro vás článek přínosný?