Hlavní navigace

Letos bude na 5G sítích víc než miliarda lidí

29. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Celosvětový objem dat přenesených v mobilních sítích se za poslední dva roky zdvojnásobil. Do roku 2027 se očekává, že připojení 5G bude mít 4,4 miliardy účastníků a 20 procent veškerých mobilních datových přenosů by v roce 2022 mělo připadat na Fixed Wireless Access (FWA). Očekává se, že do roku 2027 bude 60 procent celosvětového objemu mobilních dat přeneseno přes sítě 5G.

Předpokládá se, že v počtu připojení 5G povede v příštích pěti letech Severní Amerika, kde by do konce roku 2027 mělo být devadesát procent připojení realizováno přes 5G. S touto prognózou přichází nejnovější zpráva Ericsson Mobility Report, která také předvídá, že do konce roku 2022 bude překonán globální milník jedné miliardy účastníků s 5G připojením.

Výhled do roku 2027 také uvádí, že 5G bude představovat 82 procent připojení v západní Evropě, 80 procent v regionu Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu a 74 procent v severovýchodní Asii.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

V Indii, kde nasazení 5G ještě nezačalo, se očekává, že do konce roku 2027 bude představovat téměř 40 procent veškerých připojení. Globálně se předpokládá, že 5G bude do konce roku 2027 tvořit téměř polovinu všech připojení a překoná hranici 4,4 miliardy účastníků.

Nejnovější zpráva o síťovém provozu a jeho prognózách do budoucna Ericsson Mobility Report, která je již dvaadvacátou v řadě, také ukazuje, že celosvětový objem dat přenesených v mobilních sítích se za poslední dva roky zdvojnásobil.

Za tímto nárůstem datových přenosů stojí zvýšená obliba chytrých telefonů a rychlého mobilního internetu stejně jako digitalizace společnosti a průmyslu. Nedávné statistiky a prognózy poukazují na vysokou aktuální a předvídanou poptávku po datové konektivitě a digitálních službách, a to i navzdory globální pandemii Covid-19 a geopolitické nejistotě. Každý rok se k sítím rychlého mobilního internetu připojuje několik stovek miliónů nových uživatelů.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Zpráva také potvrzuje, že 5G roste rychlejším tempem než všechny předchozí generace mobilních technologií. Asi čtvrtina světové populace má aktuálně přístup k pokrytí 5G. Jen za první čtvrtletí roku 2022 přibylo asi 70 milionů nových připojení 5G. Do roku 2027 bude připojení 5G dostupné asi třem čtvrtinám lidí na světě.

CS24

Co se týče internetu věcí (IoT), zpráva uvádí, že v roce 2021 překonala širokopásmová připojení IoT (4G/5G) podíl 2G a 3G a stala se technologií, kterou využívá nejvyšší počet všech IoT zařízení připojených k mobilní síti, konkrétně 44 procent.

Využití technologií pro masivní IoT (NB-IoT, Cat-M) narostlo v roce 2021 o téměř 80 procent na bezmála 330 milionů připojení. Počet zařízení IoT připojených prostřednictvím těchto technologií by měl překonat čísla 2G/3G v roce 2023. 

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?