Hlavní navigace

LibreOffice získal podporu Googlu a dalších firem

21. 6. 2011

Sdílet

Obsáhlý balík kancelářských aplikací LibreOffice povýšil na verzi 3.3.3. Mnohem významnějším krokem je ale uzavření spolupráce s Googlem a skupinou několika dalších firem.

Kromě Googlu mohou autoři LibreOffice počítat také s pomocí od společností SUSE, Red Hat, Freies Office Deutschland eV nebo organizací Software in the Public Interest a Free Software Foundation. Všichni mají po jednom zástupci v poradním sboru organizace The Document Foundation.

„Vytvoření poradního sboru The Document Foundation je pro organizaci velkým krokem dopředu. Google je rád, že může The Document Foundation podporovat, ať už finančně nebo svým poradenstvím,“ řekl k tomu Jeremy Allison, spoluzakladatel projektu Samba a člen Google Open Source Programs Office. Velmi důležitá je také účast Free Software Foundation. Také proto, že se Oracle teprve nedávno rozhodl definitivně opustit konkurenční balík OpenOffice.org (z kterého LibreOffice vychází) a předat ho nadaci The Apache Software Foundation.

Podle Floriana Effenbergera, mluvčího The Document Foundation, skladba poradního sboru jasně ukazuje, že LibreOffice jsou firemně-neutrálním a skutečně volně dostupným kancelářským balíkem. The Document Foundation je prý postavena na kvalitních základech, na kterých se dá stavět. Podle Effenbergera jde zkrátka o projekt, z kterého budou těžit nejen firmy, organizace, ale také samotná komunita a především koncoví uživatelé.

Vývojáři z The Document Foundation v tomto týdnu také vydali novou verzi LibreOffice 3.3.3, která je na rozdíl od verze 3.4 určena především pro firemní uživatele. Nepřináší žádné nové funkce, pouze opravuje několik chyb a celkově zlepšuje bezpečnost balíku. Je k dispozici pro operační systémy Linux, Windows a Mac OS X ve více než 100 jazykových variantách.

Byl pro vás článek přínosný?