Hlavní navigace

LinkedIn připadne Microsoftu, ale se závazky

9. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © kritchanut
Regulační úřady Evropské unie ve čtvrtek finálně odsouhlasily akviziční dohodu Microsoftu s pracovní sociální sítí LinkedIn. Nebylo to však bez ústupků, Microsoft bude muset dodržet jisté pevně stanovené podmínky a dodržovat je po dobu alespoň pěti let. Megalomanská transakce za 26 miliard dolarů však má zelenou.

Nové podmínky pro Microsoft jsou podobné těm, které EU Microsoftu uložila již v minulých střetech týkajících se volné hospodářské soutěže a antimonopolních snah.

V regionu Evropského hospodářského prostoru (EU + Island, Norsko a Lichtenštejnsko) Microsoft nesmí nutit výrobce počítačů předinstalovávat na prodávaná zařízení aplikaci LinkedInu. Podle vyjádření amerického giganta budou moci uživatelé snadno odstranit jakoukoli LinkedIn aplikaci (případně dlaždici ve Windows 10) a ani nebude uživatele s instalací LinkedInu „otravovat“.

Microsoft též přislíbil, že konkurentům služby umožní přístup do Office Add-in programu a k API aplikací Office balíčků, takže i konkurenční profesionální pracovní sítě si budou moci vybudovat spojení mezi svými službami a kancelářskými aplikacemi.

Jiné sociální sítě se dostanou i ke službě Microsoft Graph, API portálu, který ukládá a získává data z cloudových služeb Microsoftu.

Regulační autority Evropské unie se nejvíce obávaly možné integrace LinkedInu přímo do Office balíčku, čímž by došlo ke spojení uživatelské databáze obou firem.

„To navíc mohlo být podpořeno odepřením přístupu konkurentům LinkedInu k API Microsoftu, které nutně potřebují k funkčnostem souvisejícím s produkty Microsoftu a také zamezením přístupu k uživatelským datům, uskladněným na cloudu firmy,“ píše se v úterním prohlášení Komise.

„Komise se obávala navýšení uživatelské základny LinkedInu, což by pro nové konkurenty výrazně ztížilo vstup na trh Evropského hospodářského prostoru,“ vysvětluje se v dokumentu. „Navíc by postupně a nevratně zvýhodnila LinkedIn ve členských státech EU, kde momentálně fungují konkurenční služby.“

Ačkoli dohoda nezabraňuje Microsoftu integrovat LinkedIn do své Office nabídky, regulační úřady Evropské unie jsou dle svých vyjádření spokojeni s tím, že sliby Microsoftu umožní férovou konkurenci.

Závazky musí Microsoft dodržovat alespoň pět let, říká EU. Na dodržování slibů bude dohlížet Evropskou unií jmenovaná osoba.

Salesforce, který rovněž po LinkedInu toužil, je dlouhodobě nejvýraznějším kritikem jakékoli akviziční dohody obou firem. V září firma tvrdila, že pokud smlouva projde, Microsoft by mohl „konkurentům zamezit v přístupu k datům LinkedInu a získat tak neférovou tržní výhodu“.

soutez_casestudy

Evropská komise argument Salesforce odmítla s tím, že „přístup k úplné databázi LinkedInu není nezbytně nutná k tržní soutěži.“

Detaily zveřejnila Evropská komise v anglickém a francouzském jazyce.

Byl pro vás článek přínosný?