Hlavní navigace

Linux 3.3 o krok blíž Androidu

20. 3. 2012

Sdílet

 Autor:
Po krátkém zdržení byl uveden Linux kernel 3.3, který zahrnuje také kód kernelu mobilního operačního systému Android. Jaké možnosti otevírá?

Linux 3.3 spatřil svět, obsahuje kód AndroiduVerze 3.3 kernelu Linuxu zahrnuje kód jádra Androidu, upgrade síťových funkcí a podporu další architektury.

Nejnovější verze kernelu Linux měla být vydána před týdnem, uvedení však zpozdila meziverze, která měla odstranit problémy týkající se sítě, správy paměti a ovladačů. Linus Torvalds, tvůrce operačního systému, oznámil, že byly práce dokončeny a nový kernel je k dispozici ke stažení.

Největší novinkou verze 3.3 je přidání Androidu. Integrace umožní vývojářům používat kernel Linuxu pro spouštění systému Android, vyvíjet ovladače pro obě jádra a snížit či odstranit zátěže spojené s dodávkou samostatných záplat pro Android.

V dalších verzích kernelu bude integrace Linuxu a Androidu zahrnovat nové funkce pro správu napájení, uvedl Grag Kroah-Hartman, správce Linuxového jádra.

soutez_casestudy

Virtualizované síťování v jádře

Kód Androidu není jedinou novinkou v jádře verze 3.3. Kernel obsahuje také Open vSwitch, což je vícevrstvý virtuální switch licencovaný pod open-sourcem Apache 2.0. Dokáže směrovat provoz mezi různými virtuálními stroji na jednom fyzickém hostu, ale také provoz mezi virtuálními stroji a fyzickou sítí.

Linux nyní běží také na procesorech c64x c66x od Texas Intruments, které se používají např. v tiskárnách, mobilních základnách či diagnostických nástrojích ve zdravotnictví.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?