Hlavní navigace

Malý průvodce snímači u fotoaparátů - 4. díl

6. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © fox17 - Fotolia.com
Duší fotoaparátu je jeho senzor, tedy snímač – ten určuje velikost snímků, rozlišení, chování přístroje v horším světle, dynamický rozsah a dokonce i fyzické rozměry fotoaparátu.

Předchozí díl

Přibalujeme megapixely

Možná jste už slyšeli „megapixelový mýtus“, který tvrdí, že čím více megapixelů dokáže fotoaparát nahromadit na svůj snímač, tím lepší budou vaše snímky. To samozřejmě není pravda. Zkušenější uživatel nebude chtít více pixelů, ale spíše správný počet pixelů v poměru k velikosti senzoru. A tento správný počet závisí na tom, co se svými fotografiemi zamýšlíte dělat. Pro masivní ořezávání či extra velké tisky je dodatečné rozlišení užitečné. Pro online sdílení či běžný tisk už rozlišení tak důležité není. K nevýhodám vysokého rozlišení patří větší velikosti souborů a potřeba větší výpočetní síly pro zpracování obrazu, u obrázků v nižším rozlišení se zase často dočkáte nadměrného množství šumu.

Menší snímače, které pixely mačkají dohromady, mají tendenci mít horší výsledky v nižším světle a produkovat „hlučné“ artefakty.

Crop faktor

příloha_ovladnete_sva_data

Co tedy shánět

Kdykoliv je to při nakupování nového fotoaparátu možné, klaďte důraz na to, jaký typ snímače váš kýžený model využívá. Velikost a typ snímače totiž významně ovlivňuje výstupy vašeho fotoaparátu a snímač samotný je důležitým faktorem ve velikosti, rozlišení, funkci a ceně přístroje.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?