Hlavní navigace

Mega: Zkušenosti se šifrovaným cloudem - 1. díl

23. 1. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Připravte se na Megu, založenou okázalým Kimem Dotcomem. Internetový podnikavec a žalovaný digitální psanec nedávno spustil portál Mega (zkratka pro Mega Encrypted Global Access – mega šifrovaný globální přístup), novou službu pro ukládání a sdílení souborů, která zahrnuje 50 GB bezplatného úložiště.

Mega je pouze jednou ze součástí něčeho, o čemž Dotcom a jeho tým doufají, že se stane balíkem online šifrovaných služeb od Mega Ltd. Zahrnujícím také e-mail, hlasové volání, IM chat a streaming videa.

V současné době je Mega webovým end-to-end šifrovaným úložištěm souborů, které vaše soubory zašifruje předtím, než je nahraje na Mega servery. Megu můžete využít také ke sdílení souborů s ostatními a přidávat jednotlivé uživatele služby do vašeho seznamu kontaktů pro jednoduché sdílení formou „chytni a přesuň“.

Podívali jsme se Meze na zoubek a zjistili jsme, že je dost propracovaná. Avšak také to vypadá, že celkové plynulé funkčnosti služby brání několik přetrvávajících chyb. Podívejme se na to.

Mega prohlížeč

Zástupci Megy o své nové službě tvrdí, že „posunuje prohlížeč k jeho limitům“ díky technologiím, které využívá pro šifrování a přesuny souborů. Všechny aktuální verze hlavních prohlížečů (IE, Safari, Firefox, Chrome a Opera) by s Megou měly být kompatibilní. Problém je, že všechny kromě jednoho s ní spolupracují velice chabě.

Mega chrome

Například při využití Internet Exploreru 10 se podle oficiálních informací o službě dočkáte bugu, který vás přinutí zavřít a znovu otevřít panel prohlížeče s Megou každých plus/mínus 100 megabytů nahraných souborů. Pro lepší výsledky použijte Google Chrome; podle Megy je jeho jediným problémem nižší úroveň vykreslování textů. Chrome má taktéž přidanou hodnotu v tom, že vám umožní nahrávat složky formou jediné akce „chytni a přesuň“.

Začínáme

Abyste mohli začít, klikněte na „Registrovat“ v pravé horní části obrazovky. Výhodou je, že stránka funguje i v češtině. Jazyk změníte rozkliknutím menu napravo od „Registrovat“, respektive anglického „Register“. Následně vložte do formuláře vaše jméno, e-mail a heslo. Vaše heslo musí být obzvláště silné, musí mít dostatečnou délku a náhodné znaky, protože slouží také jako hlavní šifrovací klíč vašeho účtu.

Předtím, než budete moci začít službu používat naplno, musíte ještě kliknout na potvrzovací odkaz, který vám po registraci přijde e-mailem.

Po potvrzení a přihlášení vám Mega vygeneruje pár 2048bitových RSA klíčů – jeden klíč veřejný a jeden soukromý – pro šifrovací funkce služby.

Mega klíč

Poté se dostanete do menu správce vašich souborů, v němž můžete soubory nahrávat a stahovat, sdílet veřejné odkazy na jednotlivé soubory a sdílet soubory s jinými uživateli Megy. Úplně napravo se nachází vyskakovací menu výstižně nazvané „Menu“, kde naleznete odkazy na blog tvůrců Megy, ceny za profesionální účty, nápovědu, podmínky služby a další informační odkazy. Nalevo je potom Cloud Drive, který zobrazuje všechny vaše nahrané soubory a odkazy na koš, váš inbox (přijatou poštu) a kontakty.

soutez_casestudy

Pro přidání kontaktu stačí kliknout na sekci Kontakty a kliknout na „Přidat kontakt“ v horní části stránky. Zde můžete přidávat e-maily vašich známých. Ve chvíli, kdy se daný člověk registruje na Meze, bude automaticky přidán do vašeho seznamu konaktů. Jednou z nejpraktičtějších funkcí Megy se týká způsobu sdílení souborů s ostatními uživateli Megy. Stačí jen chytnout kýžený soubor a přesunout ho na jméno konkrétního uživatele ve vaší sekci kontaktů. Tvůrci Megy plánují přidat ke službě ještě možnost chatování, takže budete se svými kontakty schopni dělat více věcí než jen posílat jim soubory a přijímat je od nich.

Jestliže s vámi někdo sdílí soubor, vyskočí vám o tom zpráva v Inboxu Megy. Potom se můžete rozhodnout, co s tímto souborem uděláte.

Byl pro vás článek přínosný?