Hlavní navigace

Mega: Zkušenosti se šifrovaným cloudem - 3. díl

25. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Mega.co.nz
Připravte se na Megu, založenou okázalým Kimem Dotcomem. Internetový podnikavec a žalovaný digitální psanec nedávno spustil portál Mega (zkratka pro Mega Encrypted Global Access – mega šifrovaný globální přístup), novou službu pro ukládání a sdílení souborů, která zahrnuje 50 GB bezplatného úložiště.

1. díl - Mega prohlížeč, Začínáme

2. díl - Začináme, Složky

 

Chyby, chyby a další chyby

Při testech Megy jsme zažili mnoho „bugů“, a to i přesto, že jsme při nich používali Google Chrome. Nejzřetelnějším problémem je chyba SSL šifrování, která zamezuje přístupu ke stránce nebo jejím konkrétním stránkám. Párkrát se nám dokonce kvůli tomuto SSL problému nepodařilo otevřít nápovědu. Pro odstranění problému většinou stačí jednou či vícekrát aktualizovat stránku prohlížeče, v některých případech však musíte daný panel zavřít úplně a začít znovu.

Problémy nastávají taktéž při sdílení souborů. Odesílání souborů a složek ostatním není problém, ovšem ve chvíli, kdy někdo soubor přijme, může mít problém s přístupem k němu. Odeslali jsme testovací soubor na dva různé e-maily v rámci redakce. V obou případech byl soubor „dočasně nedostupný“ pro stažení, a to dokonce až hodinu poté, co se nám podařilo úspěšně stáhnout stejný sdílený soubor z druhého účtu na Meze.

Tvůrci Megy taktéž tvrdí, že můžete zastavit a restartovat přerušená nahrávání a stahování, pokud mezitím nezavřete daný panel prohlížeče. V našich testech se to bohužel nepotvrdilo. Přerušená nahrávání a stahování se mají restartovat automaticky. Avšak když jsme z našeho počítače vypojili ethernet kabel a přepnuli na Wi-Fi připojení, nestalo se tak. Nahrávání se zasekla a nakonec jsme je museli zrušit a začít s nimi znovu.

Pravděpodobně největší chybou ze všech je ale ta, která uživateli zamezuje přihlášení na Megu. Kvůli tomu jsme přišli o přístup k našemu testovacímu účtu. Přestože jsme heslo zadali správně, Mega oznamovala chybu v přihlášení. Začali jsme věřit tomu, že jsme heslo asi opravdu zapomněli, dokud se nám to nestalo i s druhým účtem. To je velký problém, protože Mega nenabízí možnost obnovení hesla.

Součástí nastavení Megy je to, že všechno šifrování probíhá přímo ve vašem prohlížeči a společnost tak nemá přístup k vašim šifrovacím klíčům. Kvůli tomu lidé z Megy nemohou znát obsah vašich souborů. Takže pokud kvůli zapomenutému heslu (které je zároveň vaším primárním šifrovacím klíčem) ztratíte přístup k vašemu účtu, máte smůlu.

Varování nakonec

Jestliže se rozhodnete používat Megu, potom na ni nespoléhejte (ale opravdu nespoléhejte) jako na jediné místo pro umístění kteréhokoliv z vašich důležitých souborů. Stoprocentně musíte mít všechno zálohované na vašem lokálním disku, v jiné cloudové službě, na flash disku, na Gmailu, kdekoliv. Důvody pro tuto obezřetnost by měly být zřejmé komukoliv, kdo se zajímá o zprávy z oblasti techniky. Ovšem pro případ, že jste tu noví, tyto důvody raději zopakujeme.

Kim Dotcom

Kim Dotcom a další spoluzakladatelé Megy jsou také mozky MegaUploadu, který byl vypnut americkým ministerstvem spravedlnosti loni v lednu. Dotcom a jeho spolupracovníci byli obviněni z trestných činů souvisejících s porušováním autorských práv a v současné době čelí vydání z Nového Zélandu do Spojených států. MegaUpload a přidružené služby jako Megavideo byly obecně vnímány jako útočiště pro pirátský obsah.

Nevíme, zda Megu čeká stejný osud jako MegaUpload, ovšem už teď je jasné, že minimálně americké vládní složky bude Mega celkem zajímat. Pokud bude Mega jednou vypnuta podobně jako MegaUpload, budou všechny vaše soubory na ní uložené navždy ztraceny. Mega může být užitečnou službou, nemůžete jí však věřit jakožto výhradnímu úložišti pro vaše soubory v dlouhodobém měřítku.

Shrnutí

Celkově může být Mega jednou dobrou službou. Musí být ovšem vychytáno několik chyb a vzhledem k nechvalné reputaci Kima Dotcoma by bylo pošetilé nemít kopie svých Mega souborů zálohovaných ještě někde jinde.

Prozatím bychom nedoporučovali platit za profesionální účet, alespoň dokud nebudou vyřešeny některé z výše uvedených problémů. Poté, co vyřešeny budou, si budete moci vybrat ze tří různých typů profesionálního účtu. Pro I nabízí 500 GB úložiště za 10 dolarů měsíčně, Pro II zahrnuje 2 TB úložiště za 20 dolarů měsíčně a Pro III nabízí 4 TB úložiště za 30 dolarů měsíčně.

CS24

Dotcom a jeho přátelé mají s Megou velké plány. Mezi funkční zlepšení plánovaná pro následující měsíce patří mobilní aplikace pro různé platformy; kalendář, textový procesor a tabulkový procesor jako webové aplikace; IM chat; a virtuální disky pro Windows, Mac OS X a Linux. Doufejme jen, že tým Megy před přidáním nových funkcí stihne odstranit chyby.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?