Hlavní navigace

Microsoft chce zase změnit způsob, jakým používáme kancelářský software

8. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Microsoft nastínil, jak bude vypadat správa dokumentů v post-Office světě. Půjde o o novou sadu Loop.

Microsoft představil novou aplikaci své sady pro produktivitu. Loop v sobě spojuje prvky wordovských dokumentů, excelovských sešitů a prezentací.

„Představuje vizi budoucí podoby Office, bortící zkostnatělé hranice mezi odlišnými typy formátů. Umožňuje rozklad obsahu na modulární části, které mohou být snadno sdíleny napříč aplikacemi, díky čemuž je společná tvorba obsahu jednodušší,“ přibližuje novinku Angela Ashendenová, analytička společnosti CCS Insight.

A přestože aplikace jako taková je nová, Microsoft jí dláždil už nějakou dobu cestu otevřenou platformou Fluid. Když ji před dvěma roky představil, slibovala přesně totéž – odstranění bariér mezi aplikacemi sady Microsoft 365, díky možnosti vkládání prvků jako byly tabulky či grafy do nejrůznějších typů aplikací a jejich úpravě více uživateli v reálném čase. Například úpravy provedené jedním uživatelem v seznamu vytvořeném v OneNote se v reálném čase projevily v Outlooku, jestliže do něj byl seznam rovněž zapuštěn.

Nově jmenované jako Loop components či jednoduše Loops jsou jedním z klíčových prvků nové aplikace. Mohou být zapuštěny do Loop stránek, které slouží jako sdílený prostor s odlišným typem informačních zdrojů týkajících se například konkrétního týmového projektu. Tyto stránky pak jsou organizovány do workspaces, které poskytují přehled vícero dokumentů. Dle Microsoftu budou Loops přístupné ještě tento měsíc v aplikacích Teams, Outlook a OneNote. Další podrobnosti týkající se samostatné Loop aplikace firma hodlá zveřejnit „v příštích měsících“.

„Spuštění Loopu je ze strany Microsoftu smělý krok. Podobnou změnu přístupu to chtělo už dávno,“ komentuje Raúl Castanón, analytik společnosti 451 Research. Novinku vnímá ani ne tak jako náhradu, ale jako doplnění tradičních aplikací pro správu dokumentů.

příloha_ovladnete_sva_data

S podobným konceptem však už dříve přišly i jiné firmy, například Coda, Airtable či Notion. A koneckonců i Google letos představil několik nových funkcí, jejichž smyslem je lépe propojovat aplikace sady Workspace.

Ashendenová i Castanón se však shodují, že uživatelům nějakou dobu potrvá, než si nový přístup osvojí. „Office aplikace Loop ještě nějakou dobu nenahradí. Microsoft si však zjevně uvědomuje, že potřebuje položit základy post-Office světa. Propagování Loopu jako samostatné aplikace jistě pomůže rozšířit její publikum a Microsoftu dá potřebnou zpětnou vazbu prvních uživatelů. Je to velká změna,“ hodnotí Ashendenová.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?