Hlavní navigace

Intel končí s podporou DirectX 12 na některých starších procesorech

9. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Intel
Bezpečnostní bug omezí možnosti majitelů vybraných CPU.

Pokud máte ve svém počítači Core procesor čtvrté generace od Intelu a zároveň integrovanou grafickou kartu, můžete při příští aktualizaci jejích ovladačů zakusit problémy. Intel oznámil, že některé modely procesorů totiž oficiálně přicházejí o podporu DirectX 12, a to z důvodu „možných bezpečnostních rizik“. 

Na možný problém upozorňuje web Tom´s Hardware, dle kterého podpora DirectX 12 v případě vybraných CPU/GPU variant končí s ovladačem 15.40.44.5107. 

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Dotčené procesory a k nim integrované grafiky byly v prodeji zejména v letech 2013 a 2014 čili v éře Windows 8. Konkrétní kombinace jsou následující:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Intel Core Procesory 4. generace s Intel Iris Pro Graphics 5200
  • Intel Core Procesory 4. generace s Intel Iris Graphics 5100
  • Intel Core Procesory 4. generace s Intel HD Graphics 5000/4600/4400/4200
  • Intel Pentiul a Celeron Procesory s Intel HD Graphics postavenou na 4. generaci Intel Core

Majitelé těchto kombinací, kteří aktualizují ovladač své grafické karty – nebo jej budou mít aktualizován automaticky skrz Windows – přijdou o možnost využívat DirectX 12. Nerozběhnou tak hry a další programy, které na něj spoléhají. Ty, které jsou kompatibilní s DirectX 11 či nižším, by fungovat měly. Zvláštní je, že Intel dle všeho na řešení problému nepracuje, a tak pokud na konkrétním hardwaru vyžadujete podporu DirectX 12, budete si muset vystačit se starším ovladačem grafické karty.

Reálně by se však problém měl týkat jen minima uživatelů. Z těch, kteří využívají ony osm let stará CPU, totiž ti, kterým záleží na věrném zobrazení nabízeném DirectX 12, s největší pravděpodobností vlastní diskrétní grafickou kartu.

Byl pro vás článek přínosný?