Hlavní navigace

Microsoft končí s podporou Office 2010. Jak dál? - 3.díl

23. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Určitě si poradíte: Je tolik možností a některé z nich vás nebudou stát ani korunu!

Předcházející díl

 

Office 2010? Myslíte si, že tuto verzi už nikdo nepoužívá? Budete se divit, ale není to tak docela pravda. Podle průzkumu prováděného před několika lety, konkrétně v roce 2017, používalo podle IT komunity Spiceworks kancelářský balík Office 2010 celkem 83 procent dotazovaných firem. U většiny firem se přesněji řešeno používá směsice nejrůznějších verzí Office, v nichž třeba ještě starší Office 2007 podle prováděného průzkumu používá celých 68 procent, takže tato verze patří mezi druhou nejpoužívanější verzi Office hned právě po Office 2010.

Mohu provést upgrade na Office 2019?

Microsoft Office 2019 pro domácnosti a podnikatele stojí u Microsoftu celých 8 299 Kč, Office 2019 pro profesionály pak 15 999 Kč (ceny se samozřejmě mohou měnit).

Pokud uvažujete o koupi kancelářského balíku Office 2019, pak byste měli vědět, že tato verze má celou řadu nevýhod. Na rozdíl od Office 365, který je neustále aktualizován, a tak obohacován o nové funkce, u Office 2019 s ničím takovým nepočítejte. Při jeho koupi dostanete funkce, které byly k dispozici v původní verzi vydané v říjnu roku 2018 a nic navíc. Office 2019 neobsahuje ani OneNote, ani SharePoint Designer a ani InfoPath. Jakmile Microsoft uvede další verzi této desktopové aplikace, pak vězte, že pokud budete chtít nové funkce obsažené v této nové verzi, budete si ji muset koupit znovu.

Office 2019 rovněž není podporován ve starších operačních systémech Windows 7 a Windows 8.1. Také byste měli vědět, a to platí zejména pro ty, kteří spravují počítačové sítě nebo instalují software na více počítačů, že Office 2019 můžete instalovat pouze na systémový disk, tj. obvykle na disk C:\, a toto umístění později nelze změnit.

CS24

A co vás možná odradí od koupě Office 2019 definitivně, je skutečnosti, že pro instalaci a používání tohoto produktu potřebujete připojení k Internetu (na rozdíl od Office 2010, který připojení k Internetu nevyžaduje).

Jaké existují alternativy k Office?

Pokud je pro vás nabídky Microsoftu příliš komplikovaná nebo je pro vaši kapsu příliš nákladná, pak můžete vyzkoušet alternativní řešení, jako jsou například online aplikace od firmy Google, kancelářské balíky LibreOffice, FreeOffice a další. Vzhledem k tomu, že jsou všechny zdarma, za jejich vyzkoušení nejen že nic nedáte, ale prakticky ani nic neriskujete.

Byl pro vás článek přínosný?