Hlavní navigace

Microsoft na letošním CESu naznačil budoucnost Windows 12

12. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Během prezentace společnosti AMD na oblíbeném technologickém veletrhu naznačil jeden z vedoucích pracovníků Microsoftu verzi systému Windows s umělou inteligencí, která by se mohla objevit ještě v tomto desetiletí.

Hlavní letošní výstup AMD na veletrhu CES 2023 stál za pozornost. Předně proto, že společnost se odklonila od typického vychvalování rychlosti a výkonu svých procesorů a GPU. Místo toho prezentaci dominovali partneři, kteří hovořili o tom, jak technologie AMD využívají. To společnosti umožnilo vystoupit ze stínu Intelu coby hlavního konkurenta, umožňujícího svým partnerům definovat budoucnost.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Společnost AMD samozřejmě své technologie vyzdvihla i agresivně poukázala na to, v čem a jak konkurenci předčí. Tentokrát však měla na pódiu plnou podporu partnerů, kteří mohli výsledky potvrdit. Fascinující bylo také to, že každý z nich zjevně znal generální ředitelku AMD Lisu Suovou a očividně ji měl rád. To je u partnerství důležité a ukazuje to jedinečnou výhodu AMD v oblasti x86. Zajímavá poznámka na okraj: Tesly plánují v budoucnu využívat AMD pro hraní v automobilech a jedním z podtextů prezentací bylo, že téměř každý výrobce automobilů předvedl nějaký druh herního partnerství, což naznačuje, že až se jednou budou auta řídit sama, budeme v nich všichni hrát hry.

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo Přečtěte si také:

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo

Ovšem prezentace, která mě opravdu zaujala, byla ta, kdy byl Panos Panay z Microsoftu, jeden z mých oblíbených prezentátorů, dotázán na budoucnost Windows. Naznačil něco, co by mohlo všechno změnit; ačkoliv, pokud sledujete vývoj Microsoft Surface, nemělo by vás to až tolik překvapit.

Windows 12: Kdy přijde na řadu umělá inteligence?

Umělá inteligence na desktopu se pomalu vyvíjí od Clippyho, přes Cortanu k něčemu mnohem výkonnějšímu. Společnost například spolupracuje s OpenAI, aby do Bingu přivedla podle mnohých nejvýkonnějšího chatbota ChatGPT. Aby však nebyl energeticky náročný a zároveň garantoval vysoký výkon, bude Microsoft potřebovat specializovaný AI engine.

Přístup společnosti AMD k umělé inteligenci spočívá v tom, že nevytváří samostatný model AI ani jej neváže na GPU; místo toho je vázán na CPU. Z hlediska nákladů a výkonu je to skvělé. Tento přístup situuje technologii tam, kde je výkon (většina notebooků nemá diskrétní GPU), a činí tak bez zvýšení složitosti zařízení přidáním další komponenty. Tedy do procesoru, bez kterého se žádný počítač neobejde.

Jak poznáte, že už s tím máte seknout Přečtěte si také:

Jak poznáte, že už s tím máte seknout

Zprvu toto využití umělé inteligence bude zaměřeno na zlepšení setkávání se v Zoomu formou efektivnější implementace rozmazaného pozadí nebo dynamickým nastavením očí tak, abyste se stále „dívali“ do kamery. (Což je něco, co nepochybně vyplynulo ze zkušeností s pandemickými uzávěrami a nárůstu popularity práce na dálku.)

Panosovy komentáře naznačují, že Windows 12 budou výkonným systémem s umělou inteligencí a výrazně vylepšenými verbálními schopnostmi (vycházejícími z nástrojů jako ChatGPT) a změnami, díky nimž budete při hovorech přes Zoom lépe vypadat a znít. Dovedu si dokonce představit technologii Deep Fake, díky které budete vypadat mladší, lepší, upravenější a angažovanější – i když tomu tak není. I když stále doufám v 3D renderovanou Cortanu, je pravděpodobnější, že její avatar bude podpořen silnější technologií podobnou ChatGPT, což povede k plně konverzační umělé inteligenci, která bude fungovat lépe než cokoli, co zatím nabízí Siri.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Pravděpodobnější se stávají i další schopnosti, jako je vytváření celých písemných děl, i když bych očekával, že toto bude těsněji spjato s Office, stejně jako funkce typu GauGan z oblasti grafiky.

CS24

Ačkoliv na vydání Windows 12 si ještě pár let počkáme, už teď jsou příslibem výkonného AI nástroje, ve srovnání s nímž budou schopnosti současné generace počítačů vypadat jako povozy bez koní.

Snad bychom tento trend měli začít pozorovat už letos, kdy přijde na trh nová generace počítačů s umělou inteligencí od společnosti AMD. Pak se můžeme začít zajímat o to, zda se náš notebook nestává chytřejším, než jsme my sami.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?