Hlavní navigace

Microsoft na úterý připravuje velký bezpečnostní balík

9. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Společnost příští úterý vydá téměř rekordně velký balík aktualizací, který bude opravovat sedmapadesát chyb v operačním systému Windows a aplikacích Internet Explorer, Office a Exchange Server.

Nejvíce aktualizací ve své historii Microsoft vydal během dubna roku 2011, tehdy pokrývaly celých čtyřiašedesát chyb v jeho softwaru. Součástí balíku, jenž bude vydán příští úterý (Microsoft vydává aktualizace každé druhé úterý v měsíci), bude dvanáct aktualizací označených jako „kritické“ a zbylé budou „důležité“. Dva z pěti kritických záplat se budou vztahovat na chyby ve Windows XP Service Pack 3 (SP3) a Windows Vista. Mezi důležitými aktualizacemi se pět bude vztahovat na Windows 7, čtyři na Windows 8, tři na XP SP3 a tři na Windows RT.

Novinkou však je, že se Microsoft pro tentokrát rozhodl vydat dvě aktualizace pro Internet Explorer, které jsou od sebe oddělené. „To je vůbec poprvé, co se to stalo,“ řekl Andrew Storms z analytické společnosti nCircle. „Nikdy dříve nevydali pro prohlížeč více než jednu aktualizaci za měsíc. Otázkou je, proč obě záplaty nevydali v rámci jedné jediné aktualizace?“ Storm však dodává, že by se to nakonec mohlo hodit velkým firmám, které si budou moci obě aktualizace otestovat odděleně. Na druhou stranu, toto testování zabere více času. Podle Paula Henryho ze společnosti Lumension se bude alespoň jedna z oprav určených pro Internet Explorer nejspíše týkat Javy od Oraclu.

„Je možné, že se (oprava) týká nedávných problémů s Javou,“ uvedl Henry. „Microsoft má s Oraclem velmi blízký vztah, takže by mě nepřekvapilo, kdyby tyto bulletiny obsahovaly opravy pro Javu.“ Oracle minulý týden rozhodl, že urychlí vydávání svých aktualizací pro Javu kvůli nedávným problémům s tzv. chybami typu zero-day, jichž začali zneužívat hackeři.

Pátá kritická aktualizace, jíž Microsoft příští týden vydá, se týká Exchange Serveru 2007 a 2010. I když podrobnější informace zatím nejsou dostupné, podle Stormse už jen fakt, že záplaty byly programátory Microsoftu posouzeny jako kritické a jsou určeny pro Exchange, by měl zalarmovat profesionály IT, kteří s Exchange pracují. „Exchange je jednoduše velmi důležitou firemní aplikací,“ řekl Storms a dodal, že pokud by oprava pro Exchange vyvolala problémy s kompatibilitou nebo pády systému, bylo by to pro firemní uživatele velmi nepříjemné a ve velké společnosti by to mohlo vyvolat doslova chaos. Jak již bylo uvedeno na začátku, Microsoft vydá bezpečnostní aktualizace pro své produkty v úterý dvanáctého února večer našeho času.

Byl pro vás článek přínosný?