Hlavní navigace

Microsoft omezuje Ruskem sponzorované zpravodajství

2. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Fotolia © Karen Roach
Aktualizováno 4. 3. 2022 22:16
Prohlížeč Bing omezuje ruské weby Russia Today a Sputnik, Microsoft také radí ukrajinské vládě, jak se bránit malwaru.

Microsoft se rozhodl „zamezit šíření dezinformací“ omezením ruským státem podporovaných zpravodajských webů Russia Today a Sputnik. Nově už se nebudou zobrazovat ve výsledcích vyhledávače Bing. Obsah z nich bude rovněž blokován v aplikaci Microsoft Start a z Microsoft Storu bude odstraněna aplikace Russia Today.

„Urychleně přijímáme nová opatření za účelem omezení vlivu ruské státní propagandy a zajištění, že prostřednictvím našich platforem nebude tato aktivita nezáměrně financována,“ uvedl prezident Microsoftu Brad Smith. „V souladu s rozhodnutím Evropské unie nebude Microsoft Start (včetně MSN.com) zobrazovat žádný státem sponzorovaný obsah od RT a Sputniku. Zároveň odstraňujeme aplikaci RT z našeho obchodu a omezujeme tyto weby ve výsledcích vyhledávání v Bingu, který je zobrazí jen tehdy, pokud uživatel projeví zjevný zájem na ně zamířit. A nakonec, zakazujeme veškerou inzerci zadanou RT nebo Sputnikem, stejně jako na jejich stránkách nebudeme umisťovat žádné z našich reklam.“

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Co může Microsoft udělat k omezení šíření dezinformací na sociálních sítích, z nichž žádnou nevlastní, není jisté. Přesto prý jistou iniciativu vyvíjí. „V posledních dnech jsme byli svědky kinetické války doprovázené dobře organizovanou bitvou probíhající v informačním ekosystému, kde je municí dezinformace, podkopávání pravdy a rozsévání nedůvěry. To si žádá rozhodná opatření napříč celým sektorem, jak realizovaná jednotlivými firmami, tak ve vzájemné spolupráci, a to jak s vládami, akademickou sférou i občanskou společností,“ uvedl Smith.

soutez_casestudy

Nakonec dodal, že Microsoft vyvíjí též snahy zabránit šíření malwaru, které pozoruje od samého začátku ruské invaze na Ukrajinu. „O situaci jsme ihned informovali ukrajinskou vládu a poskytli jí technické poradenství, aby se těmto malwarovým útokům mohla bránit,“ zmínil Smith, podle kterého prý Microsoftu stačily tři hodiny nato, aby do Windows Defenderu zapracoval obranu před malwarem známým jako FoxBlade. „Nadále ukrajinským úřadům poskytujeme servis.“

Microsoft se nakonec 4. března rozhodl, že zastaví v Rusku prodej všech svých služeb i produktů. 

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE

Byl pro vás článek přínosný?