Hlavní navigace

Microsoft představí novou Lumii. Jaká bude?

10. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Microsoft
Již zítra bude podle zveřejněného teaseru představen vůbec první telefon Microsoftu s operačním systémem Windows, který neponese označení Nokia, ale Lumia.

Teaser zveřejněný Microsoftem slibuje smartphone pro každého, což je typicky označení pro levné zařízení. Kromě data vydání - 11.11. - a fotografie horní části smartphonu Lumia s kamerkou nad displejem (již současné levné Lumie postrádají) a oranžovými okraji americký gigant neposkytl žádné podrobnější informace.

Podle spekulací však má telefon mít pětipalcový displej a 5MPx fotoaparát. Displej podle všeho bude větší a lepší, než 4palcový displej na Lumii 530. Na druhou stranu od pětipalcového displeje s rozlišením 960 x 540 pixelů nelze očekávat příliš mnoho. Z dostupných informací vyplývá, že zařízení bude mít 1GB paměti RAM, tedy dvojnásobek, než kolik mají telefony Lumia 530 a 630 a zařízení bude pohánět procesor Snapdragon na frekvenci 1,2GHz.

Telefon má být dostupný v černé, bílé, čedé, modré, oranžové, modré a zelené barvě a podle serveru DailyTech bude neblokovaný stát okolo 150 dolarů (cca 3000 Kč).

CS24

Jak podotýkají experti, v současné době roste především low-endový trh s chytrými mobilními telefony a Microsoft si to uvědomuje. V tomto roce americký gigant již vydal Lumie 530 a 630 a uzavřel partnerství s indickými výrobci smartphonů Micromax a Karbonn.

Microsoft však úspěch nemá zdaleka zaručen, jelikož konkurence je velká. Google nedávno spustil program Android One, který firmám usnadňuje výrobu levných smartphonů pro rozvojové trhy a jeden z největších hráčů na trhu, společnost Samsung Electronics, se chce podle všeho v blízké budoucnosti na výrobu levnějších smartphonů také zaměřit.

Ve třetím čtvrtletí roku poklesl podle analytické společnosti Strategy Analytics meziročně podíl operačního systému Windows Phone na globálním trhu ze 4,1 % na 3,3 %. I když Microsoft v tomto období prodal o 200 000 kusů telefonů více, než v tom samém období uplynulého roku, ani to nakonec k nárůstu podílu Widnows Phone na trhu nestačilo.

Byl pro vás článek přínosný?