Hlavní navigace

Microsoft přidává AI do PowerApps a Flow

11. 6. 2019

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Adobe Stock
Většina uživatelů dobře zná balíček nástrojů Office, ale Microsoft by je chtěl blíže seznámit i s dalšími službami firmy.

Jde o logický krok a další tah směrem k rozšíření vlastního ekosystému. Nepříliš známé aplikace Microsoft Flow a PowerApps dostanou umělou inteligenci, což by mělo pomoci je mezi uživatele dostat.

 

Chytřejší správa zásob

Flow je tu od roku 2016 a je o něco přístupnější než PowerApps. Jde v praxi o verzi nástroje IFTTT, který uživatelům umožňuje vytvářet vlastní jednoduché řetězce příkazů propojující služby a aplikace. Příkladem by mohlo být třeba „pokud se teplota v domě vyšplhá nad 29 stupňů, pošli mi zprávu na mobil a zapni klimatizaci“. Reálně je však Flow využíván hlavně pro podnikové procesy, slouží třeba ke sledování stavu zásob.

Nyní dostane umělou inteligenci. Ta se projevuje tak, že s oskenovaných papírových dokumentů je aplikace schopna extrahovat smysluplná data: Flow se zaměří na konkrétní část dokumenty, například adresu nebo číslo kreditní karty, a tuto informace dokáže zkopírovat třeba do leasingové smlouvy. Podle Microsoftu se má Flow učit z předchozích zkušeností uživatele pro lepší řízení rizik.

Kromě Flow chce Microsoft dostat do popředí i svou další službu, PowerApps. Ve stručnosti jde o silnější verzi Flow: a nemá sloužit jen pro byznys, ale i běžným uživatelům. PowerApps jsou v praxi aplikace, které běží na Androidu, iOS nebo na webu.

soutez_casestudy

Výhodou PowerApps je jednoduchost: místo kódu a programování uživatelům k propojování dat a aplikací obvykle stačí jednoduché vizuální pomůcky a ikony. Microsoft mluví o „demokratizaci vývoje“, podobně, jako dosáhl s Excelem.

PowerApps by rovněž měly dostat umělou inteligenci: AI Builder, což je vylepšení využívající umělou inteligenci a strojové učení.

Byl pro vás článek přínosný?