Hlavní navigace

Microsoft rozděluje Teams a Office 365

11. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Vyšetřování evropských regulátorů přimělo Microsoft rozdělit dvojici populárních produktů i ve zbytku světa.

Aplikace Microsoft Teams už nebude součástí sady Microsoft Office. Rozdělení softwaru je důsledkem antimonopolního vyšetřování evropských úřadů. V Evropě jsou Teams a Office 365 oficiálně odděleny od loňského října, nově toto rozdělení platí globálně.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

„Abychom zajistili přehlednost pro naše zákazníky, rozšiřujeme kroky, které jsme v loňském roce v souvislosti s oddělením Teams od M365 a O365 podnikli v Evropském hospodářském prostoru a Švýcarsku, na zákazníky po celém světě,“ uvedl mluvčí Microsoftu pro agenturu Reuters

Přestože spojená nabídka obou produktů je stále k dispozici, uživatelé si mohou vybrat, zda chtějí přepnout na předplatné zahrnující pouze Teams, na předplatné Office bez Teams anebo pokračovat ve stávajícím paušálu.

To, že evropští regulátoři nesouhlasí s propojováním produktů, není pro Microsoft ani pro žádnou jinou velkou technologickou společnost nic nového. Nejnovější vyšetřování Evropské komise následuje po stížnosti konkurenční služby Slack, která je vlastněna společností Salesforce. Spory Microsoftu s regulačními orgány EU však sahají až do roku 1998, kdy šestileté vyšetřování systému Windows skončilo v roce 2004 pokutou 613 milionů dolarů. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Další vyšetřování a následné pokuty následovaly v letech 2008 a 2013, přičemž celková výše pokut pro Microsoft už přesáhla miliardu dolarů. Není tak divu, že se společnost snaží nejnovějšímu vyšetřování zabránit hned v zárodku. Podle expertů však ani tento krok nemusí Evropskou komisi obměkčit.

soutez_casestudy

Novinka by mohla představovat problém hlavně pro organizace, které aktivně používají Teams jako primární komunikační program pro zaměstnance, případně pro ně zatraktivnit alternativy jako Slack v kombinaci s levnějším předplatným Office. 

Většina běžných uživatelů však pravděpodobně rozdíl nezaznamená. Bezplatná verze Microsoft Teams, která nabízí neomezené videohovory jeden na jednoho a skupinové schůzky až na 60 minut, nikam nezmizí.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?