Hlavní navigace

Microsoft ukončí podporu Windows Phone 8 už příští rok

19. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © IDGNS Boston
Společnost Microsoft oznámila, že ukončí podporu svých systémů Windows Phone 7.8 a 8 v druhé polovině roku 2014.

Společnost uvedla na svých stránkách seznam dat, kdy bude ukončena podpora jejích současných systémů určených pro chytré telefony. Pro Windows Phone 8 končí 8. července 2014 a Windows Phone 7.8 9. září 2014. Obě data odpovídají 18 měsícům od začátku podpory. Do podpory spadá vydávání změn a vylepšení OS, včetně bezpečnostních aktualizací, to vše může být distribuována výrobce telefonu i provozovatelem konektivity.

Cyklus podpory pro Windows RT, systém běží na tabletech od řady výrobců, dosud nebyl stanoven, i když na podzim Microsoft sdělil, že bude uveřejněn, jakmile bude stanoven. Toto stanovisko ještě v pondělí zůstávalo na webu. V minulém listopadu ale Microsoft prohlásil, že tablety Surface RT, které také používají Windows RT, přijdou o podporu 11. dubna 2017. Délka tohoto cyklu je poloviční proti obvyklým deseti letům, na které jsme zvyklí u jiných softwarových produktů, a pro Windows Phone je to jedna pětina této doby.

18 měsíců se může zdát jako velmi krátká doba, ale pro většinu provozovatelů konektivity a výrobců telefonů a operačních systémů pro telefony je typická životnost telefonu na americkém trhu přibližně dva roky. Je to jeden z důvodů, proč jsou nabízeny dvouleté kontrakty na konektivitu. Nicméně například v Kanadě je tato doba tříletá. Dokonce i některé nové telefony jsou nahrazovány během jediného roku, jak se stalo Samsung Galaxy S III, který byla uveden 2012 a nová verze produktu, Galaxy S4 přijde na trh v dubnu 2013.

Trh chytrých telefonů je ale stále relativně mladý a řada věci se bude muset změnit. Jde zejména o bezpečnostní stránku věci, na kterou upozorňují bezpečnostní experti již dlouho, ale situace, jak se zdá, začíná dozrávat teprve letos. Je třeba si uvědomit, že rozsah práce s chytrými telefony se začíná blížit tomu, na který jsme byli zvyklí u stolní či přenosných počítačů, citlivá data v telefonech jsou přitom mnohem více zranitelná a snadněji dosažitelná.

Připomeňme, že řadu bezpečnostních aktualizací pro stolní OS i přes původní opačné varování Microsoft vydával ještě dlouho i pro počítače, u kterých nedokáže ověřit, zda mají legální systém. Samozřejmě nás to vrací k otázce reálné životnosti telefonů, ale řada především dražších modelů může přetrvávat velmi dlouho. Pokud tedy provozovatelé telekomunikačních sítí nechtějí v brzké budoucnosti zápasit s problémy způsobenými armádami nakažených chytrých telefonů, budou muset svou politiku minimálně bezpečnostních aktualizací změnit.

Byl pro vás článek přínosný?