Hlavní navigace

Otestujte si výdrž počítačových komponent! - 6. díl

19. 3. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Sergey Nivens - Fotolia.com
V dnešním díle našeho seriálu se zaměříme na další velmi důležitou část každé počítačové sestavy – grafickou kartu. Ukážeme si program FurMark, který se používá na zátěžové testování právě této komponenty. Na konci tohoto článku pak najdete instrukce týkající se používání tohoto programu.

Kdo z nás by netoužil po naprosto stabilním, výkonném počítači, který nás nezradí právě tehdy, když jej nejvíce potřebujeme. Jednou z cest, jak stabilitu a výdrž počítače otestovat, nabízejí zátěžové testy, které s oblibou používají výrobci počítačových sestav, aby se ujistili, že na jimi postavenou sestavu je skutečně spolehnutí. Nechcete vyzkoušet, jak je na tom váš počítač?

1. díl – Zátěžové testy jako záruka spolehlivosti počítačové sestavy

2. díl – Zátěžové testy odhalí případné slabiny vašeho počítače

3. díl – Úvod do testování

4. díl – Otestujte procesor pomocí programu Prime95

5. díl – Další programy pro zátěžové testy procesoru

  

Ověření stability grafické karty

Ne ne, toto není Sauronovo oko, toto je zátěžový test FurMark

Pokud patříte mezi náruživé hráče počítačových her, pak je testování vaší grafické karty naprostou samozřejmostí. To platí zejména tehdy, pokud máte pocit, že vaše grafická karta při vyšším zatížení kolabuje – vždyť víte, jak výkonné počítačové sestavy jsou třeba pro hraní těch nejnovějších her. Zátěžové testy s sebou přinášejí i další výhodu – dokážou totiž obvykle odhalit i slabé či vadné napájecí zdroje, a tak vlastně těmito testy současně zatěžujete dvě počítačové komponenty současně. Vskutku efektivní, co říkáte?!

soutez_casestudy

Benchmarkových nástrojů existuje celá řada, nicméně speciálně program FurMark (http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/) byl naprogramován tak, aby procesoru grafické karty (GPU) zadával velmi náročné úkoly a zatížil grafickou kartu daleko více než je tomu u běžné počítačové hry. Tento program renderuje (vykresluje) v reálném čase rozmazané objekty vlnící se před statickými pozadími v kombinaci s antialiasingem a nastavením rozlišení, díky čemuž se grafická karta vytěžuje na maximum. Vyberte si standardní test pro zahoření počítače, nicméně neustále sledujte stav počítačové sestavy v programu HWMonitor či SpeedFan – program FurMark totiž GPU na grafické kartě zahřeje velmi rychle a do značných teplot. FurMark nespouštějte na nijak dlouho. Pokud má vaše grafická karta zkolabovat či pokud má odmítat zobrazovat scény FurMarku, pak se tak stane od 15 do 30 minut od spuštění.

Příště si představíme ještě několik dalších nástrojů pro zátěžové testování grafické karty, ale zejména se zaměříme na testování další komponenty počítačové sestavy – operační paměti. Tu budeme testovat pomocí programu MemTest86+. Ani příště nebudou chybět pokyny pro testování pomocí těchto programů.

Byl pro vás článek přínosný?