Hlavní navigace

Microsoft zveřejnil preview Windows 10 pro smartphony

13. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft
Společnost Microsoft včera zpřístupnila Technical Preview Windows 10 pro telefony, které lze stáhnout na lowendová i mainstreamová zařízení. Při zkoušení si ale dávejte pozor.

Windows 10 Technical Preview pro telefony lze v současné době stáhnout pouze na šest podporovaných smartphonů: Lumii 630, 635, 636, 638, 730 a 830. Kromě Lumie 830, což je jakási „cenově dostupná vlajková loď Microsoftu mezi smartphony“, patří další telefony spíše do nižší cenové kategorie.

„U první preview verze začínáme s omezeným množstvím podporovaných zařízení,“ uvedl Gabe Aul z Microsoftu ve vyjádření na oficiálním blogu. Následně Aul v několika tweetech dodal, že u dalších verzí Technical Preview se budou podporovat i Lumie 1020 a 1520. Pokud máte jeden z podporovaných telefonů a nový OS chcete vyzkoušet, musíte udělat několik věcí:

Zaprvé se ujistěte, že opravdu na svém telefonu preview Windows 10 pro telefony chcete mít, jelikož narozdíl od PC nemůžete nový OS spustit na virtual machine vedle toho stávajícího.

„Během našeho interního testování jsme nezničili ani jeden telefon, ale NENÍ TO NEMOŽNÉ, takže byste si měli být vědomi potenciálních rizik,“ uvedl Aul. „Kvůli chybám v preview verzi pak nemusí být v určitý okamžik dostupná řada funkcí, které byste mohli potřebovat včetně vytáčení hlasových hovorů.“

Microsoft vytvořil tzv. Windows Phone Recovery Tool, pomocí kterého mohou uživatelé Technical Preview ze svého telefonu v případě problémů opět odstranit a vrátit se k předchozímu standardnímu buildu Windows Phone.

 

Windows 10 Technical preview pro telefony obsahují především tyto funkce:

- plnohodnotný obrázek na pozadí,

- více "rychlých akcí", upozornění s nimiž můžete pracovat nebo je odložit,

- vylepšena funkce převádění hlasu na text,

- aplikace Fotografie, kterou Microsoft ukázal při své tiskové konferenci při představování Windows 10.

Dále jsou dostupné i aplikace Office. Microsoftu se povedlo na menší displeje přenést kompletní uživatelské rozhraní Office, díky čemuž můžete na smartphonech v dokumentech provádět třeba i revize. „Další buildy budou obsahovat také nový Mail, Kalendář a Skype,“ řekl Aul.

Microsoft také uvedl, že musel ve Windows 10 Technical Preview downgradovat nebo omezit některé funkce včetně Cortany, která tak funguje pouze v angličtině. Technická preview verze obsahuje také celou řadu chyb, kvůli kterým nefunguje například budík, VPN, vypadává spojení při roamingu a vyskytují se také problémy při synchronizaci s Microsoft Band.

soutez_casestudy

I když si řada uživatelů na Twitteru stěžovala na to, že preview verze nepodporuje právě jejich telefon, podle Aula si technickou preview Windows 10 pro telefony budou moci v budoucnu vyzkoušet prakticky všichni uživatelé.

„Na Windows 10 bude možné upgradovat většinu telefonů Lumia - od těch nejpokročilejších až po ty nejlevnější,“ dodal Aul.

Byl pro vás článek přínosný?