Hlavní navigace

Mobilní botnety si oblíbily služby od Googlu

17. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Gunnar Assmy - Fotolia.com
Útočníci zneužívají službu Google Cloud Messaging k posílání dat ze svých řídících serverů.

Jak ve své poslední zprávě IT Threat Evolution uvádí společnost Kaspersky Lab, třetí čtvrtletí letošního roku lze jednoznačně označit „za čtvrtletí mobilních botnetů“. Počet mobilních botnetů roste a společně s tím i fantazie jejich autorů, kteří vymýšlejí stále nové způsoby, jak zlepšit kontrolu nad sítí infikovaných počítačů.

Poslední zbraní internetových útočníků je služba Google Cloud Messaging (GCM), která jim umožňuje posílat krátké zprávy ve formátu JSON na infikovaná zařízení s operačním systémem Android. JSON neboli JavaScript Object Notation je otevřený standard, který používá pro člověka čitelný text k přenosu dat ze serveru do webových aplikací.

GCM je podle odborníků z Kaspersky Lab používán zejména pro komunikaci s nejrozšířenějšími trojskými koni šířícími SMS, což je typ mobilního malwaru, který z infikovaného zařízení odesílá prémiové SMS. Že něco není v pořádku, si přitom oběť obvykle uvědomí, až když obdrží měsíční vyúčtování.

„Jedinou možností, jak zabránit ve zneužívání GCM k takovým účelům, je zablokování účtu těm vývojářům, u kterých se na to přijde,“ píše Kaspersky ve své zprávě.

GCM prý zatím používá jen velmi malé množství škodlivých programů. Tato skupina malwarů ale mezi útočníky získává na popularitě.

Pokud jde o trojské koně šířící SMS, ti mají svůj původ nejčastěji v Rusku a dalších regionech, ve kterých si uživatelé běžně stahují nedůvěryhodný obsah z neoficiálních distribučních kanálů. Pravděpodobnost, že by se malware dostal do telefonu prostřednictvím aplikace stažené z Google Play, je minimální.

Celková míra infikovaných Androidů je zatím stále malá. Podle výzkumníků z Georgia Institute of Technology je do některého z botnetů zapojeno jen 0,0009 % všech zařízení s Androidem, tedy zhruba 3 500 z více než 380 miliónů mobilních zařízení.

Mezi nejsofistikovanější mobilní malware patří podle Kaspersky Lab trojský kůň známý pod jménem Obad. Ten na infikovaném zařízení otevírá zadní vrátka jinému škodlivému kódu, který pak odcizí peníze z uživatelského bankovního účtu. Úspěch slaví hlavně v zemích, kde je běžné používat telefony k peněžním převodům.

Byl pro vás článek přínosný?