Hlavní navigace

Mobilní dobrodružství Microsoftu oficiálně končí

24. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft ukončí podporu Windows 10 Mobile a své zákazníky nabádá, ať přejdou ke konkurenci.

Microsoft oznámil, že v prosinci ukončí podporu svého operačního systému pro mobilní zařízení Windows 10 Mobile. Po 10. prosinci 2019 tak zůstanou aktivní už jen vybrané služby. Uživatelům zároveň doporučil přejít na telefony s Androidem nebo iOS.

V příslušném dokumentu se mimo jiné uvádí: „Od 10. prosince 2019 už uživatelé Windows 10 Mobile nebudou mít nárok na bezpečnostní aktualizace, nebezpečností záplaty ani jiné online novinky technického charakteru.“

Ukončení podpory ale nepřichází zcela nečekaně. Poslední aktualizace systému s označením 1709 přišla v říjnu 2017, už tehdy však, krátce před jejím vydáním, Joe Belfiore, tehdejší šéf telefonní sekce, uvedl, že Microsoft nebude věnovat snahu „vývoji nových funkcí ani hardwaru“ a avizoval tak stažení se z daného segmentu.

„Doporučujeme zákazníkům, aby přešli na zařízení podporující Android nebo iOS,“ posílá dnes Microsoft své uživatele ke konkurenci.

Ty nejvěrnější může těšit alespoň to, že některé služby související s Windows 10 Mobile budou aktivní nadále, alespoň dočasně. „Automatická i manuální tvorba zálohy nastavení a některých aplikací potrvá další tři měsíce, do března následujícího roku,“ uvádí Microsoft.

Nahrávání fotografií na online úložiště, obnova zařízení z existující zálohy či další možnosti dle vývojářů „mohou fungovat další rok“. Ale zjevně taky nemusí...

Vážnosti rozhodnutí ukončit podporu přidává i fakt, že konečný termín platí též pro firemní klientelu, která oproti běžným zákazníkům v takových případech dostává čas navíc.

CS24

Připomeňme, že anabáze Microsoftu na trhu s mobilními telefony byla poměrně hektická. Ani ne dva roky poté, co firma ohlásila nákup Nokie, musela přiznat, že šlo o katastrofální obchod, na kterém odepsala 7,6 miliard dolarů.

Následovalo hromadné propouštění zaměstnanců, většinou z Nokie, a přestože se Microsoft nechtěl vzdát, jeho strategie byla neudržitelná. Na počátku roku 2017 vykázal další zoufalá čísla, která ukázala, že výnosy z trhu s mobilními telefony má prakticky nulové. Ukončení projektu Windows 10 Mobile Joe Belfiore oznámil jen pár měsíců poté...

Byl pro vás článek přínosný?