Hlavní navigace

Rozumí češtině a umí tančit: Robot Pepper T-Dee zlepšuje zákaznickou zkušenost

24. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © David Slouka
Operátor T-Mobile dnes na své pražské pobočce představil humanoidního robota Peppera. To by nebylo nic až tak zvláštního, v ČR už jich je několik, nebýt jednoho významného rozdílu: T-Dee totiž rozumí českému jazyku.

Humanoidní robot Pepper druhé generace od japonských SoftBank Robotics je stále populárnější, nedávno jsme o něm psali i my. Kromě Letiště Václava Havla, hotelu Pyramida a ČVUT je tak nyní v ČR další trvalý Pepper.

Od svých kolegů se ale liší. Zatímco ostatní Pepperové česky mluvit obvykle umí, ale příkazy je nutné jim zadávat dotykem skrze tablet, Pepper T-Mobilu rozumí mluvené češtině. Firma Adastra, která pro ČR a Slovensko zajišťuje softwarovou stránku robota, zdůraznila, že jde o prvního Peppera, se kterým jde komunikovat česky bez nutnosti využít integrovaný tablet.

Pepper v současnosti dokáže reagovat asi na 250 frází různými zábavnými způsoby. Jeho hlavním účelem není radit zákazníkům nebo podpořit prodej, ale spíše je pobavit vtipnými průpovídkami a poutavým rozhovorem.

Porozumění není dokonalé, ale je dostačující

Při testování robota vyplynulo, že „jazyková výbava“ prozatím trpí menšími porodními bolestmi, obzvláště s přízvukem má Pepper problémy. To však není nic zvláštního, stačí se podívat, jak si v tomto ohledu vedou hlasoví asistenti nadnárodních korporací typu Amazon nebo Google: občasnému neporozumění se člověk nevyhne a na to, jak složitá čeština je, dokáže robot zachytávat zvukové vjemy až překvapivě dobře. Zaznamenal jsem o něco větší chybovost při porozumění než u tradičních hlasových asistentů, ale v poměrně hlučné místnosti byla odchylka přijatelná.

Pokročilejší hlasoví asistenti typu Alexa nebo Google Assistant mají navíc tu nevýhodu, že česky neumí.

Pepper tak nyní zvládá už 17 jazyků, včetně slovenštiny a češtiny. Nyní stráví T-Dee další měsíc na pražské pobočce T-Mobilu na I. P. Pavlova, následně, pokud se při pilotním projektu u zákazníků osvědčí, bude putovat po dalších prodejnách telekomunikačního operátora. A kdo ví? Možnost nákupu dalších Pepperů Radek Janíček, manažer podpory prodejen T-Mobilu, nevyvrátil.

„Zatím Peppera T-Dee testujeme na prodejně a reakce zákazníků jsou jen pozitivní,“ optimisticky říká Janíček. „I pro kolegy je milým zpestřením. Nejprve si chceme vyzkoušet, kam až v jeho zapojení můžeme zajít. Až poté se rozhodneme, kolik jich v budoucnu pořídíme.“

Během prezentace reagoval robot dynamicky, kýval hlavou, díky snímačům očividně vnímal podněty ve svém okolí, byť samozřejmě v omezené míře a dle svého programování. Je nutné japonské SoftBank přiznat, že ví, jak roboty vyrábět: 120centrimetrový robot je opravdu roztomilý, nyní je navíc doplněn mnohem hravějším a jemnějším českým hlasem. Působí dobře, a na zabavení zákazníků, kteří zpočátku nebudou mít s technologií zkušenosti, může skutečně dobře zabrat. Zákaznická zkušenost určitě neutrpí.

Pepper navíc dokáže hovor začít sám, což je bezpochyby kladný detail – především proto, že tak může vyburcovat k hovoru a hrám i ty, co by se jinak styděli. Pokud někdo mluvit nechce, nemusí, rozhraní skrze tablet je nadále plně funkční.

 

Svět je plný Pepperů, přibydou i v ČR

Jako každý Pepper je i T-Dee schopen rozpoznávat pomocí výrazu obličeje základní lidské emoce, nicméně prozatím není tato funkce využita. Snímače pouze rozpoznají, zda před robotem (nebo u něj) někdo stojí, či ne. Reaguje také na dotyk, po pohlazení sdělí průpovídku nebo, poněkud děsivě, zamňouká.

Umí také docela slušně tančit (vzhledem k faktu, že nemá nohy), nebo v rámci kvízu zazpívat kus melodie cizí státní hymny.

Přestože Pepper je spíše kuriozitou, nástrojem pro zlepšení zákaznické zkušenosti (zisky z něj opravdu čekat nejdou), vybral si T-Mobile na představení „českého“ Peppera velmi vhodnou dobu. Robůtek je mediálně populární a lidi zajímá, ale zároveň už je tolik neděsí, neboť se s ním mají možnost setkat i třeba na letišti; často o něm také četli.

soutez_casestudy

Dá se očekávat, že se do ČR dostane ještě daleko více Pepperů, byť cena není zrovna z nejpřívětivějších. Další kusy lze tušit především u větších společností, které se chtějí blýsknout svým přístupem k nejmodernějším technologiím.

Součástí Peppera T-Dee je samozřejmě i základní umělá inteligence, která mu umožňuje dynamicky reagovat na informace sesbírané ze snímačů, rozmístěných po celém těle robota.

Byl pro vás článek přínosný?