Hlavní navigace

Mozilla a Telefónica spolupracují na webovém telefonu

28. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Tvůrce Firefoxu a telefonní operátor prozradili, že vyvíjejí platformu mobilních telefonů využívající HTML 5.

HTML 5Mozilla pro tuto platformu hodlá využít svůj projekt „Boot-to-Gecko“, na kterém začala pracovat loni. Na stejné technologii, podle všeho inspirované systémem ChromeOS, začala údajně loni pracovat i Telefónica. Nyní hodlají spojit síly v naději, že se jim novou telefonní platformu podaří vyvinout rychleji. Měla by samozřejmě podporovat všechny základní funkce, které se od telefonů čekají, tedy volání, SMS a MMS. A také procházení webu a podporu e-mailu. Všechny aplikace budou vytvořeny pomocí HTML 5 a spuštěny v prohlížeči Firefox.

Minulý týden jsme informovali o tržišti aplikací Mozilla Marketplace. To bude pravděpodobně sloužit i jako prostředí pro správu aplikací v nových telefonech. HTML 5 je nový standard pro tvorbu webových stránek, který umožňuje vytváření komplexních aplikací s využitím jazyků HTML a JavaScript. Výhodou takto vyvinutých aplikací je nezávislost na operačním systému, protože jsou spuštěny ve webovém prohlížeči.

I když HTML 5 se prozatím používá zejména pro hraní her, Mozilla s Telefónicou prohlašují, že se dá využít i pro všechny funkce telefonu včetně telefonování. Chtějí totiž aplikacím v HTML 5 umožnit přístup k hardwarovým funkcím telefonu.

Výsledkem jejich práce by měla být univerzální platforma, která nabídne možnosti smartphonů za cenu klasických telefonů. „Podle našich zkušeností v Latinské Americe víme, že značná část trhu si současné chytré telefony nemůže dovolit. Díky telefonům postaveným na otevřené webové platformě dokážeme nabídnout vlastnosti smartphonu za cenu, která je pro tyto zákazníky přijatelná,“ vysvětlil Carlos Domingo, manažer vývoje produktů a inovací ze společnosti Telefónica Digital ve svém prohlášení.

Obě společnosti mají v úmyslu předložit tuto platformu ke schválení konsorciu W3C, proto také nehodlají použít žádné proprietární API. Jen tak mohou očekávat, že W3C jejich návrh podpoří. Pokud se stane standardem, mohl by otevřít cestu pro novou generaci telefonů, které budou ke své práci vyžadovat stálé datové připojení. Společnosti prozatím nezveřejnily svůj časový plán. Procesory by měla dodávat společnost Qualcomm, projekt hodlá podpořit i Adobe.

Byl pro vás článek přínosný?