Hlavní navigace

MS Office nejen pro iOS, ale také pro Android?

26. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Objevily se nové zprávy, které se zmiňují o tom, že Microsoft vyvíjí aplikace sady Office pro mobilní systémy iOS a Android.

Společnost Microsoft tyto informace prozatím nepotvrdila, pokud se ovšem nakonec tyto verze jeho kancelářské sady objeví, bude to pro něj znamenat velký plus. A to i přesto, že Office je odborníky považován za jeden z hlavních argumentů pro přechod na chystaný Windows Phone 8, pro který bude tato kancelářská sada samozřejmě k dispozici. Ve Windows 8 RT pro tablety na architektuře ARM dokonce má být standardně předinstalována spolu se systémem.

Microsoft proto své záměry s konkurenčními mobilními systémy tají až do poslední možné chvíle. Pokud ovšem Office pro iOS a Android nevytvoří, mohl by postupně přijít o své výsadní postavení na poli kancelářských sad.

CS24

Mobilní přístroje s operačními systémy iOS a Android představují v současnosti na trhu mobilních přístrojů výraznou většinu. Přihlédneme-li k trendu přesunu zájmu uživatelů ze stolních a přenosných počítačů na menší a mobilnější přístroje, mohla by být role MS Office jako nejrozšířenější kancelářské sady ohrožena. Pokud Microsoft nepřipraví verze pro iOS a Android, začnou se jeho tradiční zákazníci poohlížet po konkurenčních aplikacích, které jsou schopné pracovat i s formáty souborů produkovanými Officem.

Microsoft musí proto zvolit takovou strategii, která by mu pomohla udržet si zákazníky na konkurenčních systémech a současně podpořila rozjezd vlastního mobilního systému. Proto je možné očekávat, že se verze pro konkurenční systémy objeví až po uvedení nové verze Windows Phone a zahájení prodeje tabletů a smartphonů, ve kterých bude tento systém instalován. K tomu má dojít na podzim tohoto roku. Office pro iOS a Android tedy pravděpodobně můžeme čekat před koncem tohoto roku, nejpozději začátkem toho příštího.

Byl pro vás článek přínosný?