Hlavní navigace

Na Instagramu se šíří nový typ podvodů, dejte si pozor

11. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kyberzločinci našli nový způsob, jak ke svým nekalým plánům zneužít oblíbené influencery.

Vždy, když na internet zadáte osobní informace, je třeba myslet na jejich zabezpečení. Rodí se však nová generace podvodníků, využívajících obzvlášť zákeřné kombinace sociálního inženýrství, kryptoměn a vydírání.

 Čím dál víc jich obrací svou pozornost na Instagram, kde cílí na populární uživatele a nutí je ke spoluúčasti na podvodech vytvářením falešných videí, jejichž konečnými oběťmi jsou jejich fanoušci.

Novou techniku popisuje online magazín Motherboard, spadající pod kanadské Vice Media. Variant má několik, v zásadě se ale sestává ze tří kroků. V tom prvním se útočník zmocní informací o vybraném účtu populárního instagramového influencera, ať už prostřednictvím phishingu nebo třeba vytvořením falešné přihlašovací stránky. 

Následně majitele účtu kontaktuje a přinutí jej nahrát video, v němž své followery vybízí ke společné investici. Sdělením takového videa je například příslib ztrojnásobení investic skrz Bitcoin nebo jiné schéma rychlého zbohatnutí. Video je podmínkou pro to, aby útočník účet vrátil právoplatnému majiteli. Zveřejněno je přitom s odkazem pro zadání platby a fanoušci influencera tak jsou obráni o peníze ať už běžné či ve formě kryptoměn. Podvodník se následně odmlčí, často bez toho, aby instagramový účet vrátil, jak přislíbil.

příloha_ovladnete_sva_data

Taková forma kyberkriminality je znepokojivá tím spíš, jelikož z jedné z obětí dělá spolupachatele. S přihlédnutím k trendu pozvolné legitimizace kryptoměn však není žádný div, že uživatelé sociálních sítí představují obzvlášť vděčné cíle. 

Příležitost spojená s vynuceným doporučením oběti a využití komplikovaného mechanismu obnovování účtů na Instagramu, tuto techniku činí obzvlášť záludnou a efektivní.

Byl pro vás článek přínosný?