Hlavní navigace

Po Huawei je na paškálu PAX: USA brojí proti další čínské korporaci

10. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Čínská společnost PAX Technology, která vyrábí platební terminály, pokladní hardware a software a další produkty, se ocitla pod drobnohledem amerických bezpečnostních služeb.

PAX Technology je ve svém oboru významnou společnost, operuje přes 60 milionů terminálů ve více než 120 zemích.

Podle aktuálních zpráv agenti FBI a DHS vnikli to jednoho z amerických skladů PAX Technology v soudně schváleném procesu. Podle zdrojů KrebsOnSecurity je firma v USA vyšetřována pro podezření z podpory kybernetických útoků proti USA a EU.

Jedna z velkých platebních společnostní v USA odhalila, že terminály společnosti vysílají neobvyklá data; po bližším průzkumu americká firma zjistila, že terminály PAX Technology zřejmě slouží nejen jako úložiště pro škodlivé soubory, ale také jako klíčová součást organizovaných ofenzivních kybernetických kampaní.

Kromě FBI a DHS se má PAX Technology zabývat ještě britská MI5 a pravděpodobně i další bezpečnostní agentury.

Dvě finanční společnosti, jedna z USA a jedna z Velké Británie, už údajně začaly stahovat terminály společnosti ze své platební infrastruktury. Odesílaná data a velikost odesílaných paketů údajně nekoreluje s platebními daty, která mají terminály zpracovávat. Je potvrzené, že terminály odstranila síť FIS Worldpay.

Pokud se podezření potvrdí, půjde o politicky významný mezinárodní incident. Využívat platební terminály ke kybernetickým útokům, a případně průmyslové špionáže, je neotřelý a chce se říct až brilantní nápad – ovšem také, jak vidno, zjistitelný.

CS24

Je možné, že se PAX Technology bude nařčením bránit tím, že platební terminály jsou častým cílem kybernetických útočníků a dalších kriminálníků, což je pravda. Sama firma se k situaci vyjádřila velmi neurčitě, a nesrovnalosti v odesílaných paketech vysvětluje geolokačními službami a dynamickými IP adresami.

Není pravděpodobné, že by se většina platebních společností od PAX Technology v současné době odvrátila, i kdyby se obavy bezpečnostních složek potvrdily. Blíží se vánoční nákupy, čipová krize stále trvá a nakoupit tak masově nové terminály nyní zkrátka není jednoduché

Byl pro vás článek přínosný?