Hlavní navigace

Na konferenci Google I/O letos půjde také o brýle

13. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
Android nebo Chrome tentokrát zřejmě půjdou stranou. Každého totiž nejvíce zajímá projekt chytrých brýlí.

Právě na loňské konferenci I/O se přitom projektu Google Glass poprvé dostalo větší pozornosti, když na střeše konferenčního centra v San Francisku nejprve přistála skupina parašutistů vybavených těmito chytrými brýlemi, a poté je na sobě během svého vystoupení měl také spoluzakladatel Googlu Sergey Brin.

Od té doby se v jejich vývoji výrazně pokročilo a k dispozici je má již několik stovek vybraných vývojářů a testerů. Současně se však stále živěji diskutuje o možných úskalích běžného používání brýlí v reálném světě. Pojem ochrana soukromí se v souvislosti s Google Glass skloňuje velmi často. Kontroverzi vyvolává například schopnost brýlí pořizovat fotografie a videa.

Není jasné, do jaké míry se o tomto tématu bude tento týden na konferenci hovořit. I/O je primárně určena pro vývojáře a tvůrce aplikací, takže pokud se Google rozhodne téma ochrany soukromí otevřít, pravděpodobně se vývojářům pokusí poradit, jak aplikace pro chytré brýle připravit na různé situace. Takto se nabízí se například automatické vypnutí některých aplikací při řízení vozidla, nebo zobrazení různých upozornění pouze ve vhodném okamžiku.

Podle názoru některých analytiků by měl Google přistupovat nekompromisně k těm aplikacím, které se stanovenými pravidly nebudou řídit. Zvýšila by se tím důvěry v tento produkt a lidé by se už tolik nebáli o své soukromí. Na druhou stranou je faktem, že pro většinu vývojářů je otázka ochrany soukromí až druhořadým problémem.

Navzdory obavám z možného narušení soukromí si je však třeba uvědomit, že podobných zařízení bude v dalších letech pouze přibývat. Lidé si tak na jejich existenci prostě budou muset zvyknout.

„Morálka se v oblasti technologií stává často zmiňovaných pojmem, ale vždyť třeba takové kamery jsou již všude kolem nás,“ říká analytik Forresteru Michael Facemire. Google Glass se podle něj postupně stanou přijatelným zařízením.

Pokud budou mít vývojáři ohledně chytrých brýlí mnoho dotazů, na většinu z nich se na konferenci I/O zřejmě nedostane. Program je již takto velmi nabitý a oficiálně budou projektu vyhrazeny pouhé tři hodiny.

Více prostoru než chytrým brýlím se dostane operačnímu systému Android a prohlížeči/OS Chrome. Společnost by měla na konferenci představit novou verzi Androidu a analytici také doufají, že se konečně podaří vyjasnit role obou operačních systémů. Zatímco uživatelé Androidu mohou pro surfování po internetu používat prohlížeč Chrome, pro notebooky se systémem Chrome OS nejsou k dispozici žádné aplikace ze systému Android.

Byl pro vás článek přínosný?