Hlavní navigace

SoundCloud – skvělá hudba zdarma – 2. díl

13. 5. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle tohoto seriálu si ukážeme, že SoundCloud není zdaleka jen o hudebních nahrávkách nebo o poslechu oficiálních verzí vašich oblíbených skladeb.

Pokud ale budete chtít nějaké hudební lahůdky v SoundCloudu najít, nepočítejte s tím, že to bude zrovna jednoduché.

Hudbu v podobě streamu poskytuje na internetu spousta internetových služeb. Patří mezi ně i služba SoundCloud, která je v mnohých ohledech naprosto jedinečná, třeba už jen svým unikátním výběrem skladeb. A navíc je zdarma. Pojďte se s ní seznámit!

 

1. díl – SoundCloud – úvod a představení služby

SoundCloud jako zdroj nahrávek všeho druhu

Na rozdíl mnoha jiných webů pro poskytování hudby v podobě streamu není SoundCloud jen o hudbě. Najdete zde i podcasty a rozhlasové pořady z TwiT (This Week in Tech) , The New Yorker , CNN  a řady dalších. Můžete zde také poslouchat výňatky z audioknih či poslouchat přednášky z Harvardu či univerzity v Yale.

Nejlepší ale na tom všem je to, že všechno toto se vám nabízí v podobě streamu zcela zdarma a nesetkáte se zde dokonce ani s reklamami. Někteří umělci zde sice publikují pouze krátké ukázky, nicméně naprostá většina ostatních vám umožní přistupovat ke kompletním nahrávkám nijak neomezeným.

Vzhledem k tomu, že „oficiální“ verze skladeb je velmi jednoduché nalézt jinde, jsou to právě různé speciální verze či zvláštnosti, které jinde než na SoundCloudu nenajdete. Tak například duo Rhye  na SoundCloud umístilo skladby ze svého alba Woman, a to skladby v plné délce. Kromě nich zde ale také najdete remixy, které umožňují posluchačům nahlédnout, jak tyto skladby pojali ostatní kolegové z branže. Jazzový kytarista Bill Frissell používá svůj účet na SoundCloudu k publikování živých nahrávek. SoundCloud je nicméně i naprosto skvělým místem, kde se dají najít nikde nezveřejněné nahrávky umělců takříkajíc lokální působnosti.

Nalezněte si svůj způsob zábavy

Pokud chcete hledat pomocí služby SoundCloud nějaké zajímavé skladby či nahrávky, pak počítejte s tím, že budete muset nějaký čas strávit vyhledáváním. Web SoundCloud totiž vám vyhledávání nové hudby nijak neusnadňuje. Použít můžete záložku Explore, která vám zobrazí nejpopulárnější nahrávky uspořádané podle žánru – pod položkou Pop najdete položky Acoustic, Indie, Balads a další – nicméně pokaždé vidíte jen několik položek.

Pokud budete klepat na jednotlivé položky, abyste zjistili, co všechno vám SoundCloud nabízí, počítejte s tím, že zřejmě strávíte docela dost času, než najdete něco, co se vám bude líbit.

 

soutez_casestudy

Stream služby SoundCloud

 V příštím díle vám prozradíme několik zajímavých tipů, které vám umožní vyhledat ty nejzajímavější nahrávky přesně podle vašeho gusta. Zjistíte, že jen s vyhledáváním podle jména interpreta nevystačíte.

Byl pro vás článek přínosný?