Hlavní navigace

NASA na svou síť instalovala VPN, je rychlejší i bezpečnější

20. 12. 2016

Sdílet

 Autor: © farsh - Fotolia.com
AT&T pomohla americké vesmírné agentuře NASA se zabezpečením mezinárodní sítě antén Deep Space Network (DSN). Propojila je pomocí virtuální privátní sítě.

„Naše technologie pomáhá NASA prozkoumávat nejhlubší kouty známého vesmíru,“ říká Mike Leff, viceprezident AT&T. „Deep Space Network je mocný systém pro řízení, sledování a monitorování stavu sond a dalších kosmických lodí, vysílaných na meziplanetární cesty.“

Nová síť poskytne vysoce zabezpečené a spolehlivé komunikační rozhraní pro přenos telemetrických dat sesbíraných z rádiových signálů kosmických lodí, sond a stanic.

DSN tvoří síť velkých antén a tří komunikačních stanic (rozmístěných v USA, Španělsku a Austrálii), využívaných mimo jiné i pro radarové mapování prolétávajících asteroidů. Síť rovněž umí odesílat informace objektům – mimo jiné ovládala Mars rover nebo New Horizons a Juno sondy, obíhající Jupiter.

DSN je strategicky rozmístěna po celé planetě, díky čemuž umožňuje stabilní komunikaci se sondami a jinými vesmírnými objekty. Využívá ji také evropská agentura ESA a japonská JAXA.

Jak planeta postupně rotuje a sondy ztrácí dosah jedné komunikační sítě, jiná naopak signál pochytí a pokračuje v komunikaci bez přerušení.

Podle Mika Leffa byla VPN instalována ve dvou fázích. První fáze skončila letos v létě, zatímco druhá na začátku prosince.

Nově zřízená VPN umožňuje až trojnásobně rychlejší přenos dat než dříve a podporuje komunikaci v téměř reálném čase, přičemž zároveň informace mnohem lépe zabezpečuje.

„Ochrana integrity dat plynoucích s DSN je klíčová pro vědecký výzkum,“ popsal Leff Computerworldu. „Bohužel žijeme ve světě, kde jednotlivci i celé státy jsou ochotni a připraveni hacknout jakýkoli počítačový systém pro různé vlastní potřeby.“

Ezra Gottheil, analytik u Technology Business Research, říká, že dává smysl pro jakoukoli uzavřenou síť – nehledě na její velikost – používat VPN.

„Tato síť je velká jen vzdáleností, ne počtem uzlů,“ dodává. „Potřebují kompresi a zabezpečení, takže VPN je vhodná volba.“

soutez_casestudy

Patrick Moorhead, analytik u Moor Insights & Strategy, souhlasí.

„Jsem překvapený že nepoužívali VPN už předtím a myslím, že bez ní existuje velká hrozba ztráty duševního vlastnictví i sabotáže,“ popisuje. „Hackeři jsou aktivní již desítky let. Miliardy dolarů se utrácí na průzkum vesmíru a mnoho ze vzniklých technologií lze použít pro obranné účely. Vesmírný program je tedy lákavý cíl pro kriminální živly… je chytré využít VPN k zabezpečení svých investic.“

Byl pro vás článek přínosný?