Hlavní navigace

NASA odeslala na Mars opravnou aktualizaci

14. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © NASA
Americká vesmírná organizace provedla úspěšnou opravu softwarové chyby na průzkumném vozítku Curiosity.

Oprava se uskutečnila v minulém týdnu a vozítko se pomalu vrací do běžného provozu. „Vracíme se k běžné průzkumné činnosti,“ oznámil Rajeev Joshi, softwarový a systémový specialista vesmírné mise. „Na další dny už je naplánováno několik povrchových operací a pokračovat by měla také cesta na Mount Sharp,“ dodal.

Problém se softwarem se objevil ve stejný den, kdy proběhla aktualizace palubního systému vozítka. Za vše mohl chybný katalogový soubor, který po aktualizaci způsoboval nečekané restarty systému.

Po přezkoumání dat, která Curiosity minulý čtvrtek odeslalo do řídícího střediska, však byli výzkumníci schopni replikovat problém ve zkušebním zařízení a vytvořit potřebnou opravu.

Původní aktualizace, po které se problém objevil, měla výzkumníkům usnadnit určování vzdálenosti na fotografiích, které vozítko na Marsu pořizuje. Nový software vozítku také umožňuje posílat obrázky s velkou prioritou okamžitě, a nikoliv až na konci dne, jak se to dělalo dosud. V neposlední řadě se pak zvýšila stabilita vozítka při vrtání do povrchu planety.

Výzkumníci schopnosti vozítka vylepšují prakticky neustále. V létě například Curiosity obdrželo aktualizaci, která zlepšila jeho schopnosti navigace po povrchu rudé planety.

Předtím byl každý pohyb Curiosity naplánován až po analýze fotografií okolního terénu. Tento způsob však narazil ve chvíli, kdy se vozítko ocitlo na vrcholu kopce nebo se nacházelo v příkopu. Nyní je průzkumný stroj poměrně samostatný a za jeden den zvládne ujet větší vzdálenost.

Sonda přistála na Marsu v srpnu 2012. Její mise na vzdálené planetě by měla trvat přibližně dva roky. Hlavním cílem této výpravy je zjistit, jestli jsou na Marsu podmínky vhodné k životu, či nikoliv. Zatím se vozítku povedlo získat důkazy o starých vodních tocích a vodě v marťanské půdě.

Byl pro vás článek přínosný?