Hlavní navigace

Názor: Dochází Ubuntu dech?

27. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Canonical
O společnosti Canonical se nedávno mluvilo v souvislosti s crowdfungingovou kampaní na mobilní telefon Ubuntu Edge, kterým nadchla mnoho fanoušků Linuxu, ač se v závěru požadovaná částka na jeho výrobu nevybrala (snad vinou příliš vysoké ceny). Ale v poslední době se mluví o Canonicalu i jeho majiteli Markovi Shuttleworthovi spíš v tom negativním slova smyslu. A jak to tak bývá, kritika padá na Shuttleworthovu hlavu často i neoprávněně.

Jedním z posledních případů takové ne zcela oprávněné kritiky může být např. takový menší skandál kolem teoreticky neoprávněného užívání názvu Ubuntu v případě webu fixubuntu.com, který tuto distribuci kritizuje.

Mark Shuttleworth na ISSPoté, co provozovatel tohoto webu obdržel nepříliš přátelsky laděný dopis od právního oddělení Canonicalu, se internetem prohnala vlna nesouhlasných článků, obviňujících Shuttlewortha i jeho společnost ze špatných úmyslů, zákeřného jednání, atd. Tomu se nedá divit už jen proto, že politika Ubuntu ohledně používání ochranné známky bývá velmi mírná. A tak, když se jednalo o web laděný vůči Ubuntu nepříliš pozitivně, hned vyvstaly názory, že Canonical jedná tímto způsobem právě kvůli kritice, ač to pravděpodobně bylo úplně jinak.

Podobné jednání se dá čekat možná od Applu nebo Googlu, od Canonicalu to však byl celkem překvapivý krok – u jiné značky by si této nepříjemné příhody dost možná nikdo ani nevšiml, případně by se nad ní rozhodně příliš nepozastavil.

Velký zájem médií i internetových diskutérů o tento případ se však výjimečně setkal s úspěchem a Shuttleworth případ vysvětlil jako chybu nového zaměstnance, který nebyl plně seznámen s pravidly pro užívání ochranné známky. Na svém blogu se Shuttleworth za nepříjemnou chybu dokonce omluvil, jenže jak už to bývá, s omluvou se mnozí ne a ne spokojit a místo toho, aby uznali, že přiznal svou chybu, což je mnohem víc, než dokáže většina ostatních lidí v podobných pozicích, obviňují ho ze lži a naznačují, že jeho omluva byla falešná a napsaná jen proto, aby svůj obraz v očích veřejnosti vylepšil.

Podobné názory jsou celkem přehnané a je celkem pravděpodobné, že přicházejí právě od těch, kteří se omluvit jinak, než s vidinou osobního prospěchu, nedokáží. Kolem Canonicalu i Shutterwortha se poslední dobou celkově objevuje spousta kontroverze a někteří z uživatelů Ubuntu pomalu ztrácejí trpělivost, to však není důvodem kolem sebe šířit falešná obvinění, která i kdyby náhodou pravdivá byla, nikdo je neprokáže, protože ač toho dnešní technologie a věda zvládnou hodně, myšlenky zatím číst nedokážou.

Málokdo se za svou chybu dovede omluvit a ať už je omluva myšlená upřímně nebo ne, je to lepší PR, než které předvedl v úterý Vic Gundotra z Googlu, ač v jeho případě se alespoň o upřímnosti pochybovat nedá.

Shuttleworth, první Afričan ve vesmíru, zcela jistě dostal díky Ubuntu Linux do povědomí široké veřejnosti a díky němu se bere tento operační systém jako třetí vzadu za dvojicí Windows + OS X. Stejně tak jeho serverové distribuce se mezi správci těší velké oblibě. Na to by neměli zapomínat ani kritici společnosti Canonical i jejího otce – zakladatele.


Markéta Gajdošová

soutez_casestudy

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.

Byl pro vás článek přínosný?