Hlavní navigace

Office 365 zjednoduší výměnu šifrovaných e-mailů

27. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © fotogestoeber - Fotolia.com
Microsoft představil novou funkci s názvem Office 365 Message Encryption, která umožní snadné šifrování e-mailových zpráv.

Lidé šifrující emaily mají obvykle dvě výtky: šifrování je pro laika příliš obtížné a příjemce zprávy musí mít nainstalován stejný šifrovací produkt, jinak se ke zprávě nedostane. Nová funkce Office 365 by měla vyřešit oba tyto problémy najednou. Tzv. Office 365 Message Encryption je implementací již dlouho známé technologie s názvem Exchange Hosted Encryption (EHE), což je systém, který Exchange mimo jiné využíval k zabránění neautorizovanému přeposílání nebo kopírování emailů.

Office 365 Message Encryption odesílá šifrované maily jako přílohu v HTML. Jakmile uživatel přílohu otevře, zobrazí se mu instrukce pro přihlášení skrze účet Microsoft nebo Office 365. Po autorizaci uživatele je správa dešifrována a zobrazena v prohlížeči pomocí rozhraní podobného Outlook Web Apps. Odpovědi zaslané prostřednictvím Office 365 Message Encryption jsou taktéž šifrovány (manuální odpovědi, jako třeba ty odeslané z vašeho vlastního emailového klienta, však šifrovány nejsou).

Většina šifrovacích řešení je pro uživatele trnem v patě, jelikož vyžadují software třetí strany na obou koncích. Některé aplikace se snaží o zjednodušení procesu, i tak to ale není ono. Například Enigmail usnadňuje práci s šifrováním OpenPGP v poštovním klientu Mozilla Thunderbird, avšak stále vyžaduje vytváření a spravování veřejných i soukromých klíčů. Office 365 Message Encryption tyto problémy odstraňuje. Jediným možným „problémem“ tohoto řešení může být to, že příjemce musí k zobrazení zašifrované zprávy mít účet u Microsoftu.

Otázkou je, proč toto omezení vývojáři americké společnosti nezjednodušili například možností autorizovat uživatele přes služby třetích stran jako Facebook, Google či Twitter.

CS24

Pravdou je, že některé společnosti již nyní nevyžadují, aby příjemce měl nainstalován šifrovací program, což celý proces zjednodušuje. Například WinZip Courier umožňuje lidem posílat šifrované přílohy; velké přílohy jsou jednoduše zaslány jako odkaz na hostovaná, šifrovaná data. Stejně tak někteří vývojáři zpřístupnili rozšíření pro Exchange, která fungují podobně jako Office 365 Message Encryption. Nyní však uživatelé již nebudou muset nic pracně doinstalovávat.

Uživatelé Office 365 na úrovni předplatného E3 a E4 obdrží Office 365 Message Encryption jako standardní součást svých tarifů, využít jej však budou moci i uživatelé Windows Azure Rights Management. Funkce bude dostupná během prvního čtvrtletí příštího roku. V té době již budou o nějaké formě šifrování jistě přemýšlet i další poskytovatelé emailů jako třeba Yahoo.

Byl pro vás článek přínosný?