Hlavní navigace

Pět mýtů z oblasti bezpečnosti Wi-Fi - 5. díl

27. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Kirill_M - Fotolia.com
Technologie Wi-Fi se v průběhu let vyvinula, a stejně tak se vyvinuly techniky pro zabezpečení bezdrátové sítě. Vyhledáváním na internetu můžete objevit zastaralé informace, které již nejsou bezpečné a relevantní – nebo jde jednoduše o mýtus.

Předchozí díl

Toto není mýtus (pokračování z předchozího dílu)

Po WEP přišel WPA (Wi-Fi Protected Access), ovšem i tento bezpečnostní protokol měl své bezpečnostní mouchy a byl nahrazen WPA2. WPA2 již funguje asi 10 let. Jestliže je vaše zařízení tak staré, že je omezeno pouze na WPA zabezpečení, měli byste opět zvážit jeho upgrade.

Jak WPA, tak WPA2 mají dva různé režimy: osobní (PSK, což je zkratka pro Pre-Shared Key) a podnikový (známý jako RADIUS). osobní WPA je určeno pro domácí použití a je jednoduché jej nastavit. Stačí zařídit heslo v nastavení vašeho routeru a poté toto heslo vložit na každý počítač i jiné zařízení, jež chcete připojit k vaší síti. Jestliže používáte silné heslo – naše doporučení pro tvorbu hesel naleznete zde – měli byste být v pohodě.

Váš router možná obsahuje tlačítko s bezpečnostní funkcí zvanou WPS (Wi-Fi Protected Setup). WPS vám umožní připojit zařízení k vaší bezdrátové síti zabezpečené WPA2 stisknutím tlačítka na routeru a tlačítka na klientovi (jestliže tento klient taktéž podporuje WPS). Chyba ve WPS však tuto technologii otevírá potenciálním (byť nepravděpodobným) útokům hrubou silou (brute-force útokům), takže pokud jste výrazněji citliví na vaši bezpečnost a soukromí, mohli byste zvážit deaktivaci této funkce na svém routeru.

WPA2 v podnikovém režimu je určen pro sítě ve firmách a organizacích. Oproti WPA poskytuje vyšší úroveň zabezpečení, avšak vyžaduje RADIUS server nebo hostovanou službu RADIUS.

soutez_casestudy

Nyní, když už chápete nejlepší způsoby zabezpečení vaší sítě, věnujte prosím několik minut tomu, že se ujistíte o správném nastavení vašeho routeru.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?