Hlavní navigace

Nejdůležitější novinky v Androidu 11

23. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Google
Nenechte se oklamat všemi novými funkcemi, těch nejdůležitějších dodatků v Androidu 11 si totiž většina lidí ani nevšimne.

Google nečekaně zveřejnil nový Android 11 Beta. Neuspořádal žádnou oslavu nebo představení, pouze vydal krátký článek, nějaké informace pro vývojáře a stránku pro stažení.

Přestože byl Android 11 Beta již od února přístupný pro vývojáře, toto je poprvé, kdy si jej může vyzkoušet běžný uživatel. Také se konečně dostal do fáze, kdy je dostatečně stabilní pro běžné používání (přesto by si jej neměl instalovat každý, zejména ne na svůj hlavní telefon).

Konečně máme možnost prohlédnout si finální produkt, nebo alespoň něco velmi podobného. Vývojářská verze totiž obsahovala jen to nejnutnější a vše ostatní se přidalo až nyní.

To znamená, že si můžeme vyzkoušet všechny nové funkce, a přestože nejsou nijak nečekané, za zmínku určitě stojí. Notifikační panel byl předělán a nyní odděluje konverzace od ostatních oznámení. Dočkali jsme se také dlouho očekáváného „bublinového“ multitaskingu, kontrolního panelu pro připojená zařízení a nového přehrávače multimédií, pomocí kterého můžete ovládat hlasitost napříč zařízeními.

Žádná z těchto výrazných funkcí však není tím nejdůležitějším, co nám Android 11 přinesl. Tento titul patří něčemu méně výraznému, ale mnohem důležitějšímu: soukromí. Přestože není tak na očích jako jiné funkce, bude mít mnohem větší dopad, zejména pokud svůj telefon využíváte pro práci.

Změny v oprávněních

Proslov Googlu ohledně soukromí na Androidu 11 odhaluje některá zajímavá fakta, která působí jako podnět pro diskusi.

Nejprve trocha historie. V Androidu 10 představil Google nový systém, který určoval, kdy a jak mohou aplikace přistupovat k vaší poloze. Umožnil nastavit neomezený přístup, úplné vypnutí, nebo přístup, když je aplikace zapnutá.

Podle hlavního inženýra Narayana Kamatha lidé tento systém opravdu ocenili. Přibližně v polovině případů si uživatelé nastavili „jen když je aplikace zapnutá“. Většina z nich navíc zareagovala na upozornění o přístupu a přehodnotila oprávnění dané aplikace.

V reakci na tento úspěch se Google rozhodl, že tento koncept využije i pro Android 11 a dá nám větší kontrolu nad aplikacemi. Aplikacím můžete nyní udělit limitované, jednorázové povolení pro přístup k poloze, mikrofonu a kameře. To znamená, že jí udělíte přístup jen na jedno povolení a když aplikaci opustíte, tak o něj opět přijde.

Pokud chcete tuto funkci využít na starším Androidu, tak si musíte nainstalovat aplikaci třetí strany. Ohromnou výhodou je, když máte tuto funkci integrovanou přímo do operačního systému a je každému dostupná. To platí zejména pro firmy zaměřené na bezpečnost, které ocení, že nemusí udělovat zbytečná oprávnění.

Soukromí, soukromí a opět soukromí

Google aplikacím výrazně zkomplikoval postup, kterým si mohou zažádat o neomezený přístup k poloze. Když vás nyní aplikace požádá o povolení, tak může získat pouze jednorázové oprávnění nebo povolení k přístupu, když běží na popředí. Pokud chce získat plné oprávnění, tak vás musí požádat znovu a vysvětlit, k čemu tento přístup potřebuje. Tím se výrazně sníží šance, že jí přístup k poloze udělíte neúmyslně.

To však není všechno. Android 11 se zabývá dlouhodobou bezpečnostní slabinou: starými a nepoužívanými aplikacemi. Přestože je již nepoužíváte, tak stále mohou mít přístup k vašim citlivým datům. Android 11 tento problém řeší tak, že všem dlouhodobě nepoužívaným aplikacím odebere veškerá systémová oprávnění.

To znamená, že když nějaké aplikace udělíte přístup například ke kameře a poté na ni zapomenete, tak jí Android toto oprávnění odebere a ona přestane být bezpečnostní hrozbou. Když se to stane, tak vás Android upozorní a dá vám možnost vrátit aplikaci oprávnění zpět.

Pokud nepoužívané aplikace nepovažujete za problém tak vezměte v úvahu statistiky Googlu. Běžný uživatel Androidu si nainstaluje 75 aplikací, ale používá z nich jen třetinu. Nový systém zajistí větší pořádek v oprávněních, aniž by se tomu musel běžný uživatel příliš věnovat.

Pár slov k bezpečnosti

Android 11 bude nově limitovat přístup jednotlivých aplikací k ostatním aplikacím (Twitter této vlastnosti před pár lety využil, aby získal více dat o uživatelích, a způsobil tím menší pobouření). Společně s tím omezí i přístup k lokálnímu úložišti.

Ve zkratce to znamená, že každá aplikace obdrží svůj vyhrazený prostor, mimo který nebude mít přístup. Do sdíleného úložiště, jako je složka pro stažené soubory nebo pro fotky, bude moci zapisovat, ale bude potřebovat dodatečné oprávnění pro přístup k souborům, které sama nevytvořila.

Poslední a nejdůležitější novinkou je, že Android osamostatní mnoho součástí systému, které budou díky tomu aktualizovatelné pomocí Play Storu. Tento trend započal Android 10 a má Googlu ulehčit v šíření updatů, aniž by se musel spoléhat na pomalé a neefektivní výrobce.

S příchodem Androidu 11 se počet systémových modulů na Play Storu více než zdvojnásobil. Rychlé a časté updaty výrazně zlepší soukromí a bezpečnost. To je důležité pro všechny lidi, kteří nepoužívají telefony Pixel přímo od Googlu a jsou proto mírně pozadu, co se týče softwaru.

soutez_casestudy

Je toho opravdu hodně a nejde zrovna o nejjednodušší téma. Tyto novinky budou mít veliký dopad na naše životy, a to i přesto, že si jich na rozdíl od ostatních funkcí jen málokdo všimne. Nezmění se, jak interagujeme se svými zařízeními, ale jak naše zařízení interagují s námi.

To je důvod, proč se vyplatí přejít na nový systém, i pokud se zdá, že se na povrchu nic moc nezměnilo.

Byl pro vás článek přínosný?