Hlavní navigace

Několik předpovědí pro podnikový software

2. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © gunnar3000 - Fotolia.com
Podívejme se, co přinese budoucnost pro prodejce a uživatele programů ve světě velkých firem.

Konec každého roku přináší příležitost pro shrnutí trendů a prostor pro pokus o jejich extrapolaci pro rok nadcházející. Shrňme si, co si analytikové myslí o bezprostřední budoucnosti trhu se softwarem kategorie enterprise.

ERP již zůstane v cloudu
Systémy ERP (Enterprise Resource Planning – podnikové plánování zdrojů) integruje a automatizuje velké množství procesů souvisejících s činností velkého podniku. Implementace ERP založené na cloudu se následující rok značně rozmnoží, tak jak se si na ně zákazníci zvyknout a smíří se tímto přístupem. Pozornost si zaslouží Workday, Dynamics ERP od Microsoftu, Infor, Epicor, Plex a Kenandy.

Společnost Salesforce.com původně se specializující na CRM (Customer Relationship Management – správa vazeb na zákazníky), tedy na řešení zajišťující interakce společností s jejich zákazníky, se postupně změnila na plnohodnotnou servisní platformu a přidává stále další aplikační kategorie. V oblasti ERP byla zatím závislá na své spolupráci s partnery jako Workday a Infor, ale nepochybně bude stát o větší podíl na zisku.

Další nárůst investic do mobilního middlewaru
Aplikace pro návrh, distribuci a správu mobilních řešení budou hlavním tématem vývoje pro podniky v tomto roce. Bude pokračovat série akvizicí vývojářů v této oblasti, tak jak se velké společnosti budou snažit doplnit svá portfolia o vlastní řešení. Dosud žádný zájem okatě neprojevovaly společnosti IBM a Hewlett-Packard, tím spíše od nich můžeme očekávat nějaké to překvapení.

MySQL dostane naděleno další konkurenci
Popularita MySQL klesá od převzetí Oraclem v roce 2010, některé jeho obchodní praktiky přivádějí společnosti k alternativám jako je NoSQL či newSQL. Lze očekávat, že se díky tomu vrátí na výsluní také PostgreSQL.

Všichni chtějí do softwaru
Podle Raye Wanga, analytika společnosti Constellation Research, se v roce 2013 všichni budou snažit vydělávat na softwaru: „I velcí prodejci hardwaru a systémoví integrátoři se budou snažit využít konsumerizace IT a možností cloudu a pokusí se nabízet softwarová řešení zákazníkům svým i těm od konkurence.“ Od HP lze očekávat další akvizice, i přes kritiku obrovských sum utracených za firmy Autonomy a Vertica, chybí v jejím portfoliu middlewarové řešení a generální ředitelka Meg Whitmanová v jejich nákupech váhat nebude.

Ekonomické otřesy budou pokračovat
Řada expertů očekává v průběhu roku 2013 v USA návrat ekonomické recese. To by znamenalo značné omezení rozpočtů IT, zejména v oblasti nových investic, a zasáhlo by to především prodejce tradičních podnikových řešení. Bude zrušena nebo odložena řada aktualizací a zákazníci se budou dívat po levnějších a pravděpodobně cloudových řešení.

Berte s rezervou
Ale pozor na podobné předpovědi a očekávání. Jak kdysi řekl Bill Gates: „Vždy přeceňujeme změny, které se odehrají v následujících dvou letech, a podceňujeme změny v následujících deseti.“

Byl pro vás článek přínosný?