Hlavní navigace

Nenechte se napálit při vánočních online nákupech!

19. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © theromb - Fotolia.com
Moderní zloději už tolik nechodí krást do kamenných nákupních center, spíše si na vás počíhají při nákupech na e-shopech. Společnost McAfee definovala 12 aktuálních vánočních podvodů, které internetoví lupiči rádi používají.

Na začátek jenom několik statistik. Ve Spojených státech letos plánuje nakupovat v online obchodech asi 47 procent všech spotřebitelů. Navíc většina lidí, kteří vlastní tablet nebo smartphone, k nákupu pravděpodobně využije i jedno z těchto zařízení. V Česku možná zatím budou čísla o něco nižší, nicméně trend nákupů prostřednictvím mobilních zařízení se dostává i k nám a s ním i možnost jeho zneužití.

Podívejme se tedy na seznam vánočních podvodů podle společnosti McAfee. Na co si máme dát pozor při našich online nákupech?

 

1) Mobilní malware

Ač to nedávno možná znělo jako sci-fi, i mobilní telefony jsou ohroženy malwarem, zejména ty vybavené operačním systémem Android. Jeho uživatelé si už musí dát pozor i na tzv. QR kódy, jejichž součástí může být právě i nějaký červ.

2) Podvodné aplikace

Majitelé smartphonů by měli zbystřit i u dalšího bodu. Škodlivé programy je mohou stát dost peněz, odesílají totiž automatické SMS na speciálně zpoplatněná čísla či osobní data uživatele. Aplikace může být zamaskována třeba jako hra, proto radši nestahujte nic nedůvěryhodného.

3) Podvody na Facebooku

Uživatelé Facebooku by si měli dát pozor i na toto médium, zejména na aplikace třetích stran, kterým často nevědomky dávají souhlas k odeslání osobních údajů. Aplikace se může tvářit jako soutěž nebo nějaká promo akce.

4) Scareware

Scareware je jedním z nejhorších způsobů online podvodů – tváří se jako antivirový program, který by měl před podvody naopak chránit. Podle společnosti McAfee je až 23 % nebezpečných webů spojeno právě s šířením falešných antivirů.

5) Vánoční spořiče a tapety

Trendem letošních Vánoc bude pravděpodobně i šíření škodlivého kódu pomocí typických vánočních elektronických prvků – spořičů obrazovky, elektronických pohlednic, koled či tapet na plochu.

6) Malware pro Apple

Ani operační systém Mac OS už není ušetřen útoků podvodníků. Společnost McAfee zaznamenala už na konci roku 2010 okolo 5 000 jedinečných škodlivých aplikací a tento počet se neustále zvyšuje asi o 10 % ročně.

7) Phishing útočí ve stresu

Všechny své online aktivity dělejte s rozmyslem. Nejhorší je totiž potvrzovat něco ve stresu. Platby či odeslání osobních údajů, které byste si jinak rozmysleli, v předvánočním čase často bez mrknutí oka odešlete útočníkům.

8) Pozor na slevy

Osobní informace můžete zlodějům odeslat i v případě, že se necháte nachytat na falešnou slevu – slevové kupony jsou často podmíněny registrací na webových stránkách, proto se neregistrujte bez ověření nikam, kde to vypadá podezřele a radši si lákavě vypadající slevu nechte ujít.

9) Chcete být recenzentem?

Pozor na nabídky (často vysokého) finančního ohodnocení za recenze (nejen) vánočního zboží pro internetové obchody. Podvodníci často zneužívají touhy lidí téměř bezpracně si něco vydělat a jsou schopni z vás vyloudit informace typu čísla platební karty.

10) Zprávy z hotelu

Dejte si pozor také na nepotvrzené zprávy z hotelu, jako jsou problémy s rezervací či platební transakcí. Jsou známy případy, kdy podvodník odeslal formulář oběti kvůli „vyřešení problémů“. Oběť si pak společně s formulářem nainstalovala malware.

11) Vánoční dárky

Občas dostanete podezřelou zprávu třeba o uložení či odeslání zásilky – bohužel s potvrzením této zprávy někdy odešlete i citlivé informace.

12) Reálné bytové loupeže

Nikdy na svých facebookových či jiných profilech nezveřejňujte informace o tom, že se někam chystáte, třeba zrovna na Vánoce nebo na Silvestra. Dávejte si také pozor na to, jaké odesíláte facebookové statusy – i v přátelích můžete mít špiona.

CS24

 

Společnost McAfee jako prevenci před výše uvedenými hrozbami doporučuje stahovat mobilní aplikace pouze z ověřených obchodů typu iTunes, AppStore či Android Market. Vhodné je také pokud možno nereagovat na nevyžádané e-maily. Ignorujte i nabídky zboží zdarma (například letenek) a při vyplňování online dotazníků nezveřejňujte citlivé osobní údaje. Na sociálních sítích buďte opatrní při přijímání nabídek lidí, které v reálu neznáte. Posledním doporučením je kontrola, zda je váš počítač chráněn aktualizovanou verzí důvěryhodného bezpečnostního software.

Byl pro vás článek přínosný?