Hlavní navigace

Neuralink Elona Muska chce léčit Parkinsona a Alzheimera pomocí BCI čipů

22. 7. 2020

Sdílet

 Autor: @ knssr - Adobe Stock
Jeden z méně známých startupů extravagantního miliardáře a investora Elona Muska je Neuralink: Firma, která se zabývá BCI čipy.

BCI čipy – Brain-Computer Interface, česky také čipy mozek-počítač, slibují do budoucna proměnit celý náš život. Neuralink se pokouší přesně o toto, a to velmi ambiciózním způsobem. Ostatně, u Elona Muska – jak také jinak?

Startup z roku 2016 se nyní zaměřuje na léčbu pokročilých nemocí, které silně ovlivňují mozek – například Parkinsonovu nebo Alzheimerovu chorobu. V budoucna pak hledá „symbiózu člověka s umělou inteligencí“. Podobná vyjádření od Muska nepřekvapí, byť zajímavé je, že on sám párkrát před příliš mocnou AI varoval.

Až donedávna nebylo o Neuralinku moc slyšet, média i Musk se zaměřovali spíše na jeho větší firmy jako Teslu nebo Boring Company. Teprve minulý rok firma demonstrovala systém schopný přečíst informace z neuronů laboratorního potkana skrze 1 500 elektrod implantovaných přímo do mozku. Úspěšné pokusy na laboratorních zvířatech poukazují na možnost dalšího vývoje, tentokrát už směřovaného více na lidi.

CS24

Neuralink by už příští měsíc měl zveřejnit více informací o své práci, což potvrdil i sám Musk. Mezitím upoutal několika tvrzeními na sociálních sítích (což dělá s velkou oblibou), mimo jiné o tom, že by Neuralink mohl pomoci kontrolovat a ovlivňovat stav hormonů v našem těle.

Nu, nevíme, ale firmu budeme dále napjatě sledovat. Musk má totiž tendenci slibovat naprosto nemožné věci a pak je bez větších problémů splnit. Tedy, občas – jindy naprosto selže. Čím z toho bude Neuralink ještě nelze odhadnout.

Byl pro vás článek přínosný?