Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 2. díl

4. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Předchozí díl

 

Zlaté pravidlo

Při zálohování je třeba se v úplně první řadě řídit pravidlem tří. Pokud chcete riziko ztráty dat co nejvíce minimalizovat, pak musíte mít všechna svoje důležitá data ve třech kopiích: musíte totiž mít původní data, jejich zálohu a kopii zálohy. Přitom záloha a kopie zálohy by měly být v různých místech. Ideálně umístěte zálohu tam, kde v případě nutnosti budete mít možnost ji takřka okamžitě použít a provést tak rychlou obnovu dat. Kopii zálohy pak mějte kde úplně jinde – tam, kde je vyloučeno, že by mohlo dojít k poškození dat ze stejných důvodů jako u zálohy (krádež, povodeň, požár apod.). Mějte na paměti, že pravidlo tří vychází z praxe a představuje naprosté minimum ochrany dat – pokud budete mít kopií záloh více a na různých místech, pak je to jedině jen a jen dobře.

Pokud si nejste jisti, zda na pravidelné zálohování svých dat nezapomenete, pak si kupte program pro automatické zálohování - třeba Genie Timeline, který bude automaticky zálohovat za vás.

 Typickým příkladem trojitého zálohování je již výše zmiňovaná varianta B: svá data máte na počítači či notebooku, ta poprvé zálohujete na externí pevný disk, který po dokončení zálohování odpojíte od počítače a uložíte na bezpečné místo. Další zálohu pak umístíte na online úložiště.

Varianta A je modernější. Tato varianta předpokládá, že vámi používaná online služba zálohuje do různých geografických umístění. Takto se opět dostanete ke svým třem kopiím vašich dat, nicméně pokud jste jen trochu paranoičtí, a když navíc ještě přihlédnete ke krátkozrakému myšlení firmy, pak můžeme klidně předpokládat, že je kopie zálohy umístěna na místním počítači, k němuž se přistupuje pomocí služby pro online ukládání dat na online úložiště.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?