Hlavní navigace

Neuvěřitelně jednoduchý návod na zálohování počítače - 4. díl

8. 9. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Říká vám něco pojem zálohování? Provádíte pravidelné zálohování všech svých důležitých dokumentů, fotografií, videí a dalších dat? Nebo se snad spoléháte na to, že právě vám se nemůže nic stát?

Zálohování bohužel bývá dosti podceňováno, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších činností při údržbě počítače. Spoustu cenný dat ovšem určitě máte i na mobilních zařízeních. Co když vám jednoho dne odejde pevný disk na počítači, popřípadě co když nenávratně ztratíte svůj tablet? Pak je záloha to jediné, odkud můžete obnovit svá často nenahraditelná data.
V tomto seriálu vám chceme ukázat, jak je zálohování jednoduché, pokud máte ty správné nástroje. Ukážeme vám možnosti zálohování na online úložiště, pedstavíme zálohování a externé média, přdstavíme základní pravidlo pro zálohování - pravidlo tří. Prozradíme vm, co zálohovat, kam zálohovat, jak zálohovat a třeba i to, jak zálohovat do souborů typu obraz disku.

Předchozí díl

 

Kam zálohovat?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Risknu to a tipnu si, že určitě nevlastníte žádnou páskovou jednotku pro ukládání záloh. Možná nemáte ani optickou mechaniku. Pokud jste na tom právě tak, pak je zcela normální, že uložíte jednu nebo dvě zálohy na disk, je to koneckonců vaše věc. Osobně si myslím, že se ale jedná o starší techniku, která celý proces zpomaluje a tak brzdí celou naši motivaci k zálohování.

Pokud se připojujete k internetu vysokorychlostním připojením s dostatečnou šířkou pásma na odchozím směru, pak můžete zálohovat na online úložiště poskytující službu hostování souborů. Taková služba je sice obvykle placená. Nicméně částka, kterou zaplatíte, představuje zlomek toho, co byste museli zaplatit, pokud byste potřebovali zachránit data z vadného pevného disku. Tento způsob zálohování je navíc až neuvěřitelně jednoduchý – službu prostě jen nakonfigurujete a už se o zálohování vůbec nemusíte nijak starat.

Většina uživatelů bohužel nemá dostatečně rychlé vysokorychlostní připojení k internetu v odchozím směru, popřípadě je záloha příliš velká na to, aby se zálohování řešilo tímto způsobem. Pak je třeba zmenšit velikost zálohy (lépe vybrat, co se má zálohovat – samotná data neodstraňujte) na úplné minimum, uložit zálohu na online úložiště a zbytek zálohovat na místní paměťová média, která připojíte k počítači nebo přímo do počítačové sítě.

 

Pro vzdálené ukládání záloh jsou naprosto skvělé NAS boxy – například Western Digital My Book Live

Pro vytváření místních záloh můžete použít externí disk USB 3.0/eSATA/FireWire/Thunderbolt. Pokud se má zálohovat menší objem dat, pak můžete použít i vyměnitelný disk USB 3.0 (flashdisk). Pokud neplánujete zálohovat na online úložiště, pak si pořiďte rovnou disky dva a při zálohování je střídejte. V ideálním případě používejte tyto externí disky i při používání online úložiště. V dnešní době, kdy je cena za gigabyte úložného prostoru zanedbatelná a ceny vyměnitelných disků USB jsou také poměrně nízko, si to můžete dovolit. Nepoužívejte ale vyměnitelné disky USB 2.0 – jsou pomalé a jak už jsme zmiňovali – používání starších technologií uživatele spíše demotivuje.

Jako alternativu můžete zkusit použít i box NAS (Network-Attached Storage). Gigabitové síťové připojení je stejně rychlé jako USB 3.0 a navíc vám box NAS umožní zálohovat více počítačů připojených v síti, a to aniž byste museli box přenášet mezi nimi. Většina boxů NAS podporuje rsync, který vám umožňuje zrcadlit jeden box NAS do jiného boxu NAS umístěného úplně jinde (třeba u příbuzných) – jedná se tedy svým způsobem o alternativu online úložiště.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?